PU Istarska: Sutra prometna akcija nedavanja pokazivača smjera, a cijeli tjedan pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

PU Istarska: Sutra prometna akcija nedavanja pokazivača smjera, a cijeli tjedan pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

11.3.2019. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Kako bi se povećala sigurnost svih sudionika u prometu, na području Policijske uprave istarske u utorak, 12. ožujka od 10 do 14 sati, provest će se preventivno-represivna akcija ''Nedavanje pokazivača smjera''.

Svakodnevnim praćenjem stanja u prometu razvidno je da sudionici čine razne prekršaje, a jedan dio prekršaja ima za posljedicu lakše ili teže prometne nesreće. Jedan od takvih prekršaja je i nedavanje pokazivača smjera, propisano odredbama članka 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Samo nedavanje pokazivača smjera od strane pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza takvog sudionika ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova.

Tijekom 2018. godine, na cijelom području Republike Hrvatske, u nadzoru prometa, utvrđeno tek 1.920 takvih prekršaja (od ukupno 722.095 prekršaja), dok su u prva dva mjeseca 2019. godine, utvrđena 262 takva prekršaja (od ukupno 104.896).


Ovg tjedna se na području Policijske uprave istarske, ali i čitave Hrvatske i Europe, provodi TISPOL-ova akcija pojačanog nadzora korištenja sigurnosnog pojasa.Policijski službenici Policijske uprave istarske i ovaj će tjedan nastaviti sa pojačanim nadzorima vozila i vozača u prometu.

Pored navedenog, sukladno aktivnostima organizacije TISPOL, od 11. do 17. ožujka na području Policijske uprave istarske provodit će se pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa, s obzirom da je nekorištenje sigurnosnog pojasa jedan od četiri ubojice u prometu.


Foto: Wiki, free

pu istarska policija promet prometni prekršaj prekršaj pojas žmigavac