PU Istarska | Savjeti i kazne: Oprezno u prometu i s pirotehnikom u novogodišnjoj noći!

PU Istarska | Savjeti i kazne: Oprezno u prometu i s pirotehnikom u novogodišnjoj noći!

31.12.2018. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Društvo

Stara godina je i mnogi će danas krenuti na put, u posjete obitelji, na organizirane dočeke Nove godine, a dio ljudi će krenuti i na dalji put,  bilo u zemlji bilo u inozemstvo. Osim toga, kupovina u zadnji tren može izazvati dodatni stres, što rezultira pomanjkanjem koncentracije i nervozom u prometu, uz ionako veće gužve u trgovačkim centrima. Također, očekuje se pojačani promet i gužve na svim većim prometnicama, kao i na pravcima prema graničnim prijelazima.

Zbog toga bi vas htjeli podsjetiti na savjete za vozače, koje uvijek ponavljamo u vrijeme blagdana, kada se stvaraju gužve i zastoji:

 • Ne žurite, uzmite si dovoljno vremena i krenite radije ranije na put, nego da zbog kašnjenja izazovete prometnu nesreću;
 • Pripremite vozilo i sebe za put, osobito ukoliko idete na dulji put;
 • Informirajte se unaprijed o stanju na cestama i protočnosti, kao i o vremenskim uvjetima koji vas mogu zateći tijekom putovanja;
 • Poštujte prometna pravila i propise, ne započinjite rizične radnje vozilom (npr. pretjecanja na nepreglednim mjestima, pretjecanja kolona vozila);
 • Ne konzumirajte alkohol niti lijekove koji mogu utjecati na sigurnu vožnju;
 • Prilagodite brzinu uvjetima na cestama i držite se njenih ograničenja;
 • Držite potrebiti razmak kada se krećete iza drugog vozila
 • Propuštajte pješake i pojačajte oprez te smanjite brzinu kada prilazite pješačkim prijelazima.

 

Osim vozača imamo i par savjeta za pješake i bicikliste:

Naime, u zimskom razdoblju, kada su dani kraći i vidljivost često smanjena zbog vremenskih uvjeta (magla, oblačno, padaline) pješaci su teže uočljivi vozačima.

Stoga, savjetujemo svima, a osobito pješacima starije životne dobi, da obuku svjetliju odjeću ili barem jedan odjevni predmet bude svjetlije boje (kapa, šal i sl.), kako bi povećali svoju vidljivost i time direktno utjecali na svoju sigurnost u prometu. Osim, svjetlije odjeće preporučamo i korištenje reflektirajućih detalja (prsluci, reflektirajuće trake za ruke ili nogavice), kako za pješake, tako i za bicikliste, čija je vidljivost također smanjena u zimskom razdoblju. Promet bicikala je smanjen tijekom zime, međutim i dalje se značajan broj osoba njime koristi kao prijevoznim sredstvom, zbog čega su neosvijetljeni bicikli i biciklisti bez reflektirajuće odjeće izloženi povećanom riziku od stradavanja u prometu.

Policija je pojačano postupala tijekom cijelog prosinca, što će nastaviti i danas, kao i tijekom cijelog ovog tjedna, a svoje aktivnosti usmjerit će na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel) i prema ponavljačima teških prometnih prekršaja - recidivistima.

Osim policije, vozači, kao i svi ostali sudionici u prometu, svojim odgovornim ponašanjem, također mogu utjecati na povećanje razine sigurnosti u cestovnom prometu.

Želja nam je da svi dočekamo Novu godinu sigurni i neozlijeđeni te da prihvatite ove dobronamjerne savjete, kako bi nam početak godine prošao što mirnije i sa što manje žrtava u prometu.Kao i svake godine, za očekivati je da će građani u novogodišnjoj noći koristiti petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva kako bi ispratili godinu na izmaku. Policijska uprava istarska stoga još jednom podsjeća da pirotehnička sredstva nisu igračke i da njihovo neoprezno i nestručno rukovanje može izazvati teške posljedice.


Policija poziva građane da budu oprezni ukoliko koriste pirotehnička sredstva te posebno apelira na roditelje da obrate pozornost na djecu kako ne bi ozlijedili sebe i druge osobe. Radi povećanja sigurnosti građana i imovine savjetujemo slijedeće:


 • pirotehnička sredstva kupujte isključivo u prodavaonicama u kojima je njihova prodaja dopuštena i inzistirajte na izdavanju računa
 • pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo prema priloženim uputama (sigurnosne upute i upozorenja nalaze se na poleđini svakog pirotehničkog sredstva)
 • pirotehnička sredstva upotrebljavajte isključivo na otvorenom prostoru
 • ne pokušavajte ponovno aktivirati pirotehničko sredstvo koje je ''zatajilo'' u prvom pokušaju
 • ne bacajte pirotehnička sredstva prema drugim osobama ili životinjama.


Policija još jednom podsjeća da djeci mlađoj od 14 godina nije dopušteno korištenje pirotehničkih sredstva te da je zakonom propisana novčana kazna od 1.000 do 3.000 kuna za roditelje/zakonske zastupnike djeteta mlađeg od 14 godina koje uporabi pirotehničko sredstvo.


Pirotehnička sredstva F1 kategorije mogu koristiti samo osobe starije od 14 godina, a sredstva F2 i F3 kategorije isključivo osobe starije od 18 godina. F1 kategorija pirotehničkih sredstava obuhvaća sredstva koja u sebi sadrže manje količine eksplozivne tvari (bengalske šibice, male petarde, konfete - bombice, žabice, čepovi i vrpci, pasje bombice, naboji za dječje pištolje, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom i drugi slični proizvodi). Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije pirotehnička su sredstva koja u sebi sadrže znatnije količine eksplozivne tvari. Prodaju se isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama za čiju prodaju je Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo odobrenje. Njihova je uporaba dopuštena od 27. prosinca do 1. siječnja.


Policijska uprava istarska poziva građane da nikada, a posebice u vrijeme blagdana, ne zlorabe vatreno oružje, eksplozivne tvari i ostala sredstva, čijom uporabom mogu nastati neželjene posljedice, kao i da bez sankcija predaju policiji oružje i minsko-eksplozivna sredstva, ukoliko ih nezakonito posjeduju.


Foto: MUP, ilustracija


policija promet pu istarska kazne silvestrovo prevencija petarde pirotehnika