PU Istarska: Savjeti građanima uoči i tijekom uskršnjih blagdana - pojačane policijske kontrole

PU Istarska: Savjeti građanima uoči i tijekom uskršnjih blagdana - pojačane policijske kontrole

19.4.2019. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Društvo

Policija će provoditi pojačane aktivnosti u cilju veće protočnosti i sigurnosti u prometu, no apeliramo i na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa kako bi uskršnji blagdani protekli mirno i bez stradavanja u prometu.


Kao i proteklih godina, i ovog se vikenda  uoči i tijekom uskršnjih blagdana, na istarskim prometnicama očekuje značajno povećanje prometa na cestama zbog dolaska hrvatskih državljana koji borave u inozemstvu, tranzitnog prometa stranih državljana, dolaska prvih turista, ali i odlaska, odnosno dolaska naših građana na godišnje odmore.

Najveća gustoća prometa očekuje su u petak (19. travnja) u poslijepodnevnim satima, u subotu (20. travnja) u prijepodnevnim satima te u ponedjeljak (22. travnja) u poslijepodnevnim i večernjim satima na glavnim prometnicama i cestovnim graničnim prijelazima. Policijska uprava istarska stoga će,  kako bi se izbjegle nepotrebne gužve na graničnim prijelazima te kako bi se promet na svim cestovnim pravcima odvijao bez poteškoća, provodit pojačane aktivnosti, u koje će se uključiti maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika, a u funkciju će se staviti i svi raspoloživi uređaji i oprema za nadzor i kontrolu prometa.

Međutim, svjesni smo činjenice kako je aktivnost policije samo  jedan od čimbenika kojima se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća tako da ujedno apeliramo i na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno savjetujemo slijedeće:  
 

  • prije kretanja na put provjerite ispravnost vozila, stanje guma i ostale opreme,
  • pravovremeno se informirajte o stanju i uvjetima na cesti,
  • ne krećite na put ako ste umorni,
  • vežite se sigurnosnim pojasom,
  • pobrinite se za primjeren smještaj djece u vozilu,
  • prilagodite brzinu kretanja stanju na cesti,
  • bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja,
  • prilikom vožnje u koloni i u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, povećajte razmak između vozila,
  • u slučaju stvaranja prometne gužve, budite tolerantni prema ostalim sudionicima u prometu,
  • ne upravljajte vozilom ako ste konzumirali alkohol ili opojne droge. 

Kako bi se povećala sigurnost na istarskim prometnicama, apeliramo i na najugroženije sudionike u prometu – pješake, bicikliste te motocikliste i vozače mopeda da poštuju prometne propise, a ostale sudionike u prometu na njihovo uvažavanje.

Povodom blagdana Uskrsa zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona na pojedinim državnim cestama bit će: 19. travnja od 15 do 23 sata, 20. travnja od 15 do 23 sata i 22. travnja od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na državne ceste:  DC66 (Pula-Labin-Opatija), D-200, Buje – GP Plovanija, D-300, Buje – Umag, dok na autocestama zabrana nema.


Foto: MUP

policija pu istarska blagdani uskrs pojačan promet promet