PU istarska: Dokumenti vrijede i nakon ulaska u EU

PU istarska: Dokumenti vrijede i nakon ulaska u EU

9.7.2013. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Obzirom na pojačan interes medija i građana u svezi novih osobnih isprava, danas je u prostorijama Policijske uprave istarske održana konferencija na medije, na kojoj je načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova Robi Belušić pojasnio nove zakonske odredbe.

''''Kao što je i ranije najavljivano, nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, i dalje vrijede sve osobne isprave, koje su izdane prije 1. srpnja te građani stoga ne trebaju mijenjati niti jedan važeći dokument jer svi vrijede do datuma isteka'''' istaknuo je načelnik Belušić. Zahtjevi za izdavanje novih osobnih iskaznica počeli su se zaprimati 10. lipnja ove godine. Nova osobna iskaznica ima novi dizajn, unaprijeđen sustav zaštite i sadrži podatak o OIB-u, a može ju imati i dijete bez obzira na godine. S novom osobnom iskaznicom, kao i s osobnim iskaznicama izdanim nakon 1. siječnja 2003. godine može se prelaziti državna granica. Granica se ne može prelaziti jedino s osobnim iskaznicama, koje su izdane prije 1. siječnja 2003. godine. Te iskaznice također vrijede do datuma na koji su izdane, a moraju se mijenjati jedino ako se s njima želi prelaziti državna granica. '''' Tijekom lipnja evidentiran je veoma mali broj građana koji žele zamijeniti važeću osobnu iskaznicu novom iskaznicom. Napominjemo da se veći broj zahtjeva za izdavanjem osobnih iskaznica bilježi iz razloga što 2012. i 2013. godine ističedesetogodišnje razdoblje važenja osobnih iskaznica. Osim toga, nedavno je na snagu stupio novi Zakon o prebivalištu, koji iziskuje i novi način unosa podataka u sustav Ministarstva unutarnjih poslova te je i sam postupak rada sa strankama nešto duži nego ranije. Unatoč tome, Policijska uprava istarska pokušava maksimalno izaći u susret građanima i organizirati službu tako da se svi zahtjevi stranaka riješe u što kraćem roku'''' pojasnio je načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova.

 

 

Načelnik Belušić napomenuo je i kako nema potrebe za mijenjanjem putovnica jer one vrijede do isteka roka na koji su izdane. Isto tako se ne moraju mijenjati ni vozačke dozvole, koje vrijede do datuma na koji su izdane, a najduže do 19. siječnja 2033. godine. Zahtjevi za izdavanje novih vozačkih dozvola počeli su se zaprimati 1. srpnja ove godine. Novost je da je vozačka dozvola u kartičnom obliku te se može izvaditi u žurnom ili redovnom postupku. Prometne dozvole također ne treba mijenjati sve do popunjenosti rubrika ili promjene vlasnika ili drugih okolnosti. Od 1. srpnja ukinuta je knjižica vozila, a što se tiče registracijskih pločica, one se trenutno neće mijenjati.

Što se tiče boravka i rada stranaca, od 1. srpnja 2013. godine, državljani država članica Europskog gospodarskog prostora (članice EU te Švicarska, Norveška, Lihtenštajn i Island) i članovi njihovih obitelji, ne trebaju dozvolu za boravak i rad u Hrvatskoj, odnosno potvrdu o prijavi rada, osim državljana članica koje su primijenile nacionalne mjere ograničavanja pristupa tržištu rada državljanima Republike Hrvatske.

Načelnik Belušić osvrnuo se i na mjere koje Policijska uprava istarska poduzima kako bi se unaprijedio rad sa strankama. ''''Ove godine otvorili smo Ured policije u Novigradu, u sklopu kojeg se,  osim policijskih poslova, dva puta tjedno po nekoliko sati, obavljaju i upravni poslovi s građanima. Za sada su to poslovi prijavništva i osobnih iskaznica, a u skladu s mogućnostima,  naknadno će se eventualno dodatno proširiti mogućnosti rada upravnih poslova na izdavanje vozačkih dozvola, putovnica i slično''''. Osim toga, Ministarstvo unutarnjih poslova je, u suradnji s Policijskom upravom istarskom, osiguralo novčana sredstva i za obnovu Policijske postaje Rovinj. Obnovom će biti obuhvaćeno rješavanje prilaza i uređenje ulaza u zgradu policijske postaje s prilazom za invalidne osobe, uređenje fasade zgrade te uređenje šalter sale za potrebe upravnih poslova. ''''Za sada je izrađena odgovarajuća projektna dokumentacija, troškovnik radova te je okončan postupak javnog nadmetanja. U tijeku je odabir najpovoljnijeg ponuđača te se uskoro očekuje početak prvih radova. Uređenjem šalter sale u Policijskoj postaji Rovinj znatno će se pridonijeti kvalitetnijem i bržem rješavanju upravnih poslova u radu s građanima, a što je jedan od prioriteta Ministarstva unutarnjih poslova'''' zaključio je načelnik Sektora upravnih i inspekcijskih poslova.

 

 

istarska policija dokumenti dobro je znati eu osobne isprave