Prva zlatna medalja iz labinskih maslinika

Prva zlatna medalja iz labinskih maslinika

20.12.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

William Negri se sa sudjelovanja na 14. manifestaciji Tekuće zeleno zlato Istre održanoj nedavno u Taru vratio sa zlatnom medaljom za kvalitetu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. To je prva zlatna medalja nekog maslinara s Labinštine, koja u ovoj djelatnosti, slično kao i u vinarstvu, kaska za ostatkom Istre.

- Ovo je moje prvo sudjelovanje na nekoj izložbi nakon što sam prije devet godina počeo saditi i zbog toga mi je medalja još draža. Moram reći da je ona rezultat mojih nastojanja i suradnje s Nenadom Hreljom iz Poljoprivredne savjetovane službe IŽ, zatim Linom Radovićem, koji je broj jedan u rezidbi maslina, Đanijem Benčićem, profesorom na zagrebačkom Poljoprivrednom fakultetu i, naravno, rezultat praćenja predavanja vrhunskog stručnjaka Itala Žužića, kaže on.

Petstotinjak stabala sorti lecino, pendolino i buža zasadio je na zemljištu u blizini Brguda iznad Trgeta u općini Raša. Analiza zemljišta pokazala je da ima gotovo idealan sastav, pa ne čudi, kaže, što njegovo ulje ima zeleniju boju od drugih.

Nasade namjerava udvostručiti sa sortama frantojo, istarska rosulja i istarska bjelica. K tome planira na oko dva hektara zemljišta kod Sv. Martina u općini Sv. Nedjelja zasaditi bužu te preuzeti manje nasade svojih poznanika, koji se o njima na stignu brinuti. Planovi su veliki, kaže da u budućnosti očekuje proizvodnju od par tona ulja, što će mu omogućiti širi plasman od sadašnjega, ograničenog na specijalizirane prodavaonice.

Optimizam nije samo njegov, on vrijedi za sve maslinare na Labinštini. Podaci govore da je 2008. godine nabavljeno 9,5 tisuća, a ove godine na izmaku 10,7 tisuća sadnica maslina. Najveći skok bilježi se u Sv. Nedelji gdje je u odnosu na lanjskih 800 ove godine nabavljeno gotovo tisuću više. Silvano Smoković, tajnik Poljoprivredne udruge Agropićan te proizvođač maslinova ulja, kaže da na Labinštini ima stotinjak poljoprivrednika koji posjeduju više od dvjesto maslina.

- U petnaest godina, koliko Agropićan postoji, nabavili smo 30 tisuća sadnica maslina, veli on. Pićanci su odlučili u 2010. godini napraviti korak dalje i otvoriti uljaru, a kako i gdje, to je za sada poslovna tajna.

Raška poljoprivredna udruga "Ulika" poznata je po organizaciji smotre vina istočne Istre na Skitači, a od predsjednika Marčela Tenčića doznajemo da u ožujku sljedeće godine namjeravaju na istom mjestu organizirati i smotru maslinovog ulja Labinštine. Prema njegovoj procjeni, samo u "Uliki" ima "više do sto maslinara koji proizvode više od dvjesto litara ulja". (R. SELAN)

masninarstvo william negri masline maslinovo ulje udruga ulika agropićan marčelo tenčić italo žužić nenad hrelja Tekuće zeleno zlato Istre buža