Proslavljena Petrova i otvorena Labin Art Republika

Proslavljena Petrova i otvorena Labin Art Republika

29.6.2014. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Zabava

Grad je u subotu održao tradicionalnu feštu Petrovu i otvorio svoje kulturno ljeto Labin Art Republiku.

Središnji događaj fešte bio je koncert skupine Koktelsi, koji su pred publikom koja je napunila placu još jednom potvrdili da su bend za pučke veselice. Nisu zaostajali ni Sunglasses Band kao njihova predgrupa. Na Šetalištu San Marco svoju je vjernu publiku zabavljao Serđo Valić u pratnji Dua Fantasy.

Događanja na Titovom trgu počela su u Loži izložbom domaćih proizvođača maslinova ulja koja su uvrštena u vodič Flos Olei. Posjetitelji su mogli kušati ulja Duilija i Bosiljke Belić, Mattea Belcija, Bruna Flega, Williama Negrija, Silvana Smokovića i PZ-a Olivis Vodnjan te Adriana Leonea i Francesca Beltranija iz grada pobratima Manzana. Pod Ložom je svirao Gradski orkestar, a ispred pozornice svoje su umijeće prezentirale mažoretkinje, Dječji pjevački zbor Mornica, Ninicantanti, mladi laninski solisti, RKUD "Rudar" Raša i KUD "Đulistan" Labin.

Labin Art Republiku je spuštanjem zastave s balkona Narodnog muzeja otvorila glazbenica i scenska umjetnica Elis Lovrić. Prije toga je u obližnjoj Gradskoj galeriji otvorena izložba "U svemiru je sve samo svemir" zagrebačkog likovnog umjetnika Tome Gerića, a u crkvi sv. Stjepana izložba fotografija mladog labinskog fotografa Ivana Molnara.

Iznenađenje je bio ples na svili, koji je na svilenim rakama zavezanim za šipku postavljenu preko Ulice Prvog maja, odnosno između dviju galerija, izvela Petra iz Ciklorame, zagrebačke skupine koja njeguje ovu vrstu umjetnosti. Slijedio je koncert alternativnog rok sastava Septica iz Vinkovaca na pozornici Kod špine. Premda originalni i duhoviti te društveno angažirani, članovi benda nisu uspjeli uspostaviti odgovarajuću komunikaciju s publikom. Riječkom cover bendu Innuendo koji je nastupio nakon njih to je u potpunosti uspjelo.

LAR se nastavlja u srijedu u 21 sat koncertom zagrebačkog Gudačkog kvarteta Cadenza u župnoj crkvi, a u četvrtak će Kod špine u 21.30 sati labinska kantautorica Dina Rizvić u pratnji Friendsa otvoriti trodnevni Labin Jazz Festival. (R. SELAN)    

 

Službeno priopćenje:

U predvečerje subote 28. lipnja bilo se gotovo nemoguće "probiti" do Titovog trga u labinskom starom gradu, a razlog je bila priprema prve ljetne pučke veselice - fešte "Petrova". Dok su se na velikoj pozornici za svoj nastup pripremali popularni opatijski "Koktelsi" i odlični puslki cover bend "Sunglasses", ispod starogradske Lože postavljala se prezentacija nagrađenih maslinovih ulja domaćih i gostujućih maslinara, uvrštenih u svjetski vodič FLOS OLEI. Sa igrališta "Đil" su se čuli prvi zvuci moderne disko glazbe, štandovi s gastro ponudom već su bili postavljeni i spremni za prve posjetitelje, a svoj su nastup strpljivo čekale Labinske mažoretkinje, RKUD "Rudar" iz Raše, KUD "Đulistan" i labinski Gradski orkestar.

 

Nekoliko minuta iza 20 sati obilježavanje Petrove je započelo, a brojni su se posjetitelji okupili oko Lože gdje su se mogla kušati na svjetskoj razini nagrađena maslinova ulja, ali i probati pokoji lokalni gastro specijalitet. Zabavno-glazbeni dio fešte započeo je nastupom kulturno-umjetničkih društava "Rudar" i "Đulistan", odličnom koreografijom kombiniranog sastava Labinskih mažoretkinja i svečanim tonovima Gradskog orkestra. Nakon nastupa zbora Mornice i Minicantanti, te mladih labinskih solista, sada već publikom ispunjeni glavni starogradski trg krenuli su zabavljati pulski "Sunglasses" bend sa svojim odličnim izborom hitova.

 

Vrhunac večeri svakako je bio energični nastup urnebesnih zabavljača "Koktelsa", koji su svojom nevjerojatnom količinom energije, zdravim humorom ali i sjajnom usviranošću rasplesali i najuspavanije posjetitelje "Petrove". Tko se odlučio na "đir" do šetališta San Marco mogao je uživati u koncertu Serđa Valića i dua "Fantasy", dok su se na čak dva mjesta - igralištu "Đil" i starogradskom amfiteatru - okupljale mlađe generacije, željne modernijih zvukova popularnih urbanih hitova, disco i house glazbe.

 

Ove se godine s tradicionalnom labinskom pučkom feštom poklopilo i otvaranje Labin Art Republike, dvomjesečne kulturno-umjetničke manifestacije koja se već dvanaestu godinu za redom tijekom srpnja i kolovoza održava unutar zidina starog grada. Svečano otvorenje ovogodišnjeg labinskog kulturnog ljeta započelo je u 21 sat, kada je u Gradskoj galeriji otvorena izložba slika i skulptura akademskog umjetnika Tome Gerića, dok je u isto vrijeme započela i prva u nizu "Art kolonija mladih umjetnika" u obližnjoj crkvici Sv. Stjepana, gdje je svoje fotografije izložio mladi labinski umjetnik Ivan Molnar.

 

Točno u 22 sata, svečanim mimohodom kroz špalir Labinskih mažoretkinja i u pratnji bubnjara Gradskog orkestra te članova RKUD "Rudar" i KUD "Đulistan", do Narodnog muzeja je stigla zastava Labin Art Republike, koju je potom s muzejskog balkona spustila labinska glazbenica i scenska umjetnica Elis Lovrić. Izvedbom svoje pjesme "Kanat od mora" prigodnije je od bilo kojih riječi označila vrhunac otvorenja ovogodišnje Labin Art Republike.

 

Još jedan vrhunac - onaj adrenalinski - uslijedio je nekoliko minuta kasnije, kada se na svileno platno, postavljeno na šest metara visokoj konstrukciji iznad ulice 1.maja, popela umjetnica Petra iz zagrebačke skupine "Ciklorama" i zaplesala atraktivni "ples na svili", uzbudljivu koreografiju koja se cijela događa u zraku, nekoliko metara iznad očiju oduševljenih posjetitelja.

 

Program otvorenja 12. po redu LAR-a nastavio se na popularnoj "Špini", koncertom vinkovačkog alter-rock benda "Septica". Ovaj zabavni sastav specifičnog glazbeno-scenskog izričaja predvođen je frontmenom Dubravkom Matakovićem, inače legendom hrvatske strip subkulturne scene. Večer umjetnosti i zabave u labinskom starom gradu zaključo je svojim izvrsnim nastupom riječki cover-rock bend "Innnuendo".

zabava pučka fešta koktelsi labin art republika petrova fešta petrova