Prošla opasnost od poplave: Izdržale Raša i Boljunčica

Prošla opasnost od poplave: Izdržale Raša i Boljunčica

11.1.2010. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Stanje pripreme za obranu od poplave u donjem toku rijeke Raše proglašeno 8. siječnja ukinuto je u nedjelju popodne budući da su prestale oborine.

Od zamjenika rukovoditelja obrane od poplave u Hrvatskim vodama Vitomira Skandula doznajemo da je od 8 sati u petak do 8 sati u subotu palo 30 litara kiše po četvornom metru.

"Na Mostu Pićan do točke proglašenja redovne obrane od poplave nedostajalo je stotinu centimetara, a na Mostu Raša dvadesetak, ali treba znati da je profil korita ovdje mnogo širi i da vodostaj znatno sporije raste pa nije bilo razloga za zabrinutost. Imali smo sreće što je izostalo olujno jugo, koje bi potisnulo more prema ušću i usporilo tijek vode, a to bi nam stvorilo probleme", kaže on.

Obuhvatni kanali Raške doline uspješno su se nosili s velikom količinom vode zahvaljujući nedavnom povišenju nasipa za 60 centimetara u Donišnici, dijelu koji je bio najugroženiji. Boljunčica ni jednog trenutka nije bila upitna jer je brana Letaj spremno dočekala navalu vode.

Naime, očekujući jake kiše, Hrvatske vode su prethodnih dana postupno praznile akumulaciju pa je ostalo dovoljno prostora za stvaranje nove u kratkom vremenu. (R. S.)

 

 

most raša vodovod raša poplava obrana od poplava vitomir skandul pripremno stanje za obranu od poplave vodostaj