Promovirana knjiga Olivera Olsona „Matija Vlačić i opstanak Lutherove reforme“

Promovirana knjiga Olivera Olsona „Matija Vlačić i opstanak Lutherove reforme“

31.3.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Kultura

U labinskom Malom kazalištu danas je promovirana knjiga Olivera K. Olsona pod nazivom „Matija Vlačić i opstanak Lutherove reforme“. Izdavači knjige su Bogoslovni instut iz Zagreba i Grad Labin. Tiskana je u nakladi od 350 primjerka. Smatrajući da je Matija Vlačić dao izuzetan doprinos njemačkoj luteranskoj tradiciji reformacije, posebice njezinu opstanku nakon Lutherove smrti, Oliver Olson je čitav svoj znanstveni život posvetio istraživanju života i djela te pisanju biografije o Matiji Vlačiću Iliriku. Ova je knjiga prvi dio te biografije, a na drugom dijelu ubrzano radi. Knjiga je prvi puta izdana 2002. godine u Njemačkoj na engleskom jeziku.

 

U knjizi je opisano i činjenicama potkrijepljeno Vlačićevo življenje i djelovanje, od djetinjstva u Labinu do predavačkih aktivnosti u Jeni te njegov velik utjecaj po čitavoj Europi. Okružena svim zanimljivim detaljima iz njegova života nepokolebljivo se ističe središnja pripovijest o Vlačiću kao beskompromisnom borcu za Istinu Svetoga pisma, koje ga vodi, potiče i osnažuje. U djelu se, uz ostale, ističu dvije značajne teme: teološko neslaganje s Philippom Melanchthonom i odstupanje Katoličke crkve, posebice papinstva, od istina objavljenih u Svetome pismu.

 

Knjiga je vješto izlaganje teške i vrlo komplicirane tematike. Bogata je detaljima iz Vlačićeva življenja prikupljenih iz brojnih izvora, prvenstveno Vlačićevih djela i korespondencije a potom i sekundarnih publikacija. O knjizi  te o bogatom teološkom i filozofskom dijelu Vlačića govorili su akademik Josip Bratolić, dr. Stanko Jambrek i prof. Tullio Vorano. Knjiga je opremljena brojnim ilustracijama, a veliku vrijednost daje joj 2269 podnožnih napomena te iscrpan popis izvora i sekundarne literature.

 

Inače, Oliver K.Olson je amerikanac koji je do sada više puta posjetio Labin. Sudionik je dosadašnji znanstvenih skupova posvećenih Vlačiću, a svoj dolazak najavio je i na ovogodišnji 3. Znanstveni skup koji će se u Labinu održati od 22. do 24. travnja 2010. godine. Za doprinos istraživanju djela Matije Vlačića Ilirika Grad Labin prije nekoliko godina dodijelio je Oliveru Olsonu nagradu počasnog građanina Grada Labina.

 

promocija knjige matija vlačić malo kazalište povijest Oliver K. Olson tullio vorano