Promocija knjige ''Ljepoti je mjesto u Kini'' Josipa Diminića

Promocija knjige ''Ljepoti je mjesto u Kini'' Josipa Diminića

21.5.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Kultura

U ovoj knjizi Josip Diminić se prvi put predstavlja kao pisac, ali ne prestaje biti slikar i kipar -  rekao je sinoć u starom kazalištu u Labinu Branko Čegec, vlasnik izdavaćke kuće prilikom predstavljanja putopisa ''Ljepoti je mjesto u Kini''.

Putujući još prije 20 godina dalekom Kinom Diminić je u toj ogromnoj i mnogoljudnoj zemlji tražio refleksiju svoje Istre, suočavajući se sa sasvim novim svijetom, stječući nova iskustva i saznanja. Obilazeći mnoga mjesta, gradove, povijesna i kulturna odredišta autora nije zanimala politika, ona tamna strana onodobne Kine, već samo ljepota i ljubav. Svoje doživljaje i emocije on je pretočio u osebujan putopis ilustriran vlastitim likovnim radovima i fotografijama, koji je i meni, koji sam  boravio u toj zemlji, otvorio vrata jedne drugačije Kine. Tim je riječima Branko Čegec vrlo plastično opisao Diminićev prvi književni prvijenac, ali i jednog manje poznatog Diminića.

 

O nastanku te knjige govorila je dogradonačelnica Grada Labina Liliana Vale, podsjetivši na prvi susret s Diminićem u kavani ''Velo kafe'' u Labinu nakon njegova povratka iz Kine, gdje je dogovoreno objavljivanje njegovih putopisa u ondašnjem općinskom listu ''Labinska komuna''. Zanimljiv način pisanja već onda je izazivao veliku pozornost čitatelja za taj tekst, koji se sada predstavlja kao putopisni biser  jednog velikog umjetnika i čovjeka - istakla je labinska dogradonačelnica.

U toj velikoj sam zemlji bio impresioniran svime - gradovima, spomenicima, prirodom, ali najviše divnim, uvijek nasmijanim i neposrednim ljudima, zbog kojih sam toliko zavolio tu zemlju i u sebi je duboko nosim i nakon dva desetljeća - rekao je na kraju Josip Diminić, govorivši pritom i o strahu od aviona, zaboravljenoj vizi, ali i drugim zanimljivim događajima s tog putovanja. Spomenuo je da će se prihod od pet prodanih knjiga s promocije uplatiti na račun za pomoć kineskom narodu kojega je ovih dana pogodio katastrofalan potres.

U sklopu promocije knjige u predvorju kazališta otvorena je i izložva akvarela Josipa Diminića nastalih u Kini, nerijetko u kasnoj noći nakon napornih obilazaka te zemlje. (MM)

 

Foto:Branko Čegec, Liliana Vale i Josip Diminić

 

 

Josip Diminić Ljepoti je mjesto u Kini knjiga promocija umjetnost circcolo