Promocija civilno-vojnog školovanja u srijedu u Srednjoj školi Mate Blažine

Promocija civilno-vojnog školovanja u srijedu u Srednjoj školi Mate Blažine

31.3.2008. // Barkun // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske će od 31. ožujka do 14. travnja u nekoliko srednjih škola Istarske županije promovirati program civilno-vojnog školovanja Kadet.

Promidžbu će održati časnici Hrvatske vojske kapetan korvete Milivoj Bačić i poručnik Ivan Perković prema sljedećem rasporedu:

Tehnička škola Pula – 31. ožujka u 12:20 sati,

 

Srednja škola Mate Lažine Labin – 2. travnja u 12:00 sati,

 

Gospodarska škola Buje – 4. travnja u 13:00,

 

Srednja škola Vladimir Gortan Buje – 7. travnja u 13:00,

 

Srednja škola Mate Balote Poreč – 8. travnja u 13:30,

 

Gimnazija Pula – 14. travnja u 10:00 sati, Gimnazija i

 

Strukovna škola Jurja Dobrile Pazin – 15. travnja.

 

 

Kadet je program civilno-vojnog školovanja, a kandidati primljeni u taj program, imat će mogućnost završetka visokoškolskog obrazovanja na jednom od hrvatskih sveučilišta, odnosno veleučilišta. Pritom će tijekom studija imati osiguranu stipendiju (u godišnjem iznosu od najmanje 12 tisuća kuna), besplatnu stručnu literaturu, besplatan smještaj i prehranu te po završetku studija osiguran posao u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

 

Kandidati koji prođu potrebna testiranja, po završetku studija obvezni su raditi u sustavu OSRH u trajanju dvostruko dužem od vremena stipendiranja. Po završetku studija, kandidati mogu, osim osiguranog posla u OSRH, računati i na mogućnosti daljnjeg usavršavanja ne samo u Hrvatskoj već i u drugim zemljama u svijetu.

 

Natječaj za program Kadet je otvoren od 10. ožujka do 21. travnja. Natječaj je otvoren za pripadnike oba spola, a prijave su moguće u uredima za obranu prema mjestu prebivališta. Po prijavi na natječaj, kandidati će biti upućeni na testiranja i zdravstvene preglede, a kandidati za kadete – vojne pilote moraju dodatno proći i program selekcijskog letenja. Važno je istaknuti kako će svi kandidati redovito pristupati prijamnim ispitima na visokoškolskim ustanovama koje izaberu, a MORH je također osigurao mogućnost dodatnih priprema za upise na Fakultete za kandidate koji se prijave u program Kadet.

Popis fakulteta:

I. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU

1. Fakultet elektrotehnike i računarstva - svi preddiplomski sveučilišni studiji

2. Fakultet strojarstva i brodogradnje - prediplomski sveučilišni studij strojarstva - preddiplomski sveučilišni studij zrakoplovstva

3. Prirodoslovno-matematički fakultet - svi preddiplomski sveučilišni studiji

4. Kineziološki fakultet - preddiplomski sveučilišni studij kineziologije

5. Fakultet prometnih znanosti - studij aeronautike-vojni piloti

II. TEHNIČKO VELEUČILIŠTE U ZAGREBU - svi preddiplomski stručni studiji

III. SVEUČILIŠTE U SPLITU

1. Pomorski fakultet - smjer Pomorska nautika

2. Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje

Preddiplomski sveučilišni studiji: - elektrotehnika i informacijska tehnologija - strojarstvo - računarstvo - industrijsko inženjerstvo

Preddiplomski stručni studiji: - elektrotehnika - strojarstvo - računarstvo