Proljetno hortikulturno uređenje Grada Labina

Proljetno hortikulturno uređenje Grada Labina

16.3.2009. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Fotopohvala

U sklopu uređenja grada završen je projekt oblikovanja kružnog toka uz gradski stadion. Na blago uzdignutoj podlozi postavljen je travnati tepih, a od prije je zasađeno dvadeset tisa (Taxus bacatta) i postavljeno automatsko zalijevanje.

Tisa (taxus baccata) zbog njenih estetskih vrijednosti često se sadi u parkovima, ali i okućnicama. S obzirom na to da raste sporo, radi čega je i kvaliteta drveta neupitna, može postići duboku starost. Poznati su primjerci tise stariji od 1.000 i više godina.

Tisa je oduvijek cijenjena zbog svog tvrdog kvalitetnog drveta koje je nekada služilo u mnogim djelatnostima. S obzirom na njenu dugovječnost u narodima je uvriježeno mišljenje da onaj tko posjeduje tisu u blizini doma može mirno odahnuti jer njeno stablo tjera zle duhove. Izuzetno je pogodna za šišanje i oblikovanje, tako da njegovani primjerci s redovnim orezivanjem mogu nalikovati gustom zelenom zidu. Ta će se kvaliteta u ovom kružnom toku iskoristiti za izradu topijarija u obliku rustikalnog ulaznog portala. Orezane tisa dobit će zamišljen izgled kroz nekoliko godina u čemu je i draž vrtne umjetnosti.

Pri oblikovanju zelenih površina na kružnim tokovima rukovodimo se pravilom izbora višegodišnjeg bilja zbog manjih troškova održavanja narednih godina. Pri jednostavnim rješenjima ipak svaki kružni tok imat će jedan promjenjivi dio kako bi naši sugrađani, a i turisti uvijek mogli iznova u njima uživati. U prvoj verziji ovog kružnog toka zasađeno je 100 ukrasnih jaglaca (Primula) u formi vitkih buketića.

Prvimaj.hr

 

20 tisa uređenje hortikultura tisa jaglaci biljke kružni tokovi proljeće 1.maj komunalno zelene površine taxus baccata