Projektna dokumentacija gotova do kraja godine, prvi priključci na ultra brzi Internet već početkom sljedeće

Projektna dokumentacija gotova do kraja godine, prvi priključci na ultra brzi Internet već početkom sljedeće

12.2.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Ultra brzi Internet već početkom sljedeće godine dolazi do prvih kuća u Labinu. Naime, na današnjem sastanku kod gradonačelnika Valtera Glavičića ovu informaciju potvrdili su Saša Ukić, član uprave tvrtke Rune Crow te voditelj projekta RUNE za Hrvatsku, Davor Car.  

Naime, gradovi Buzet, Labin i Pazin, te općine Cerovlje, Gračišće, Karojba, Lanišće, Lupoglav, Motovun i Sveti Petar u Šumi početkom 2018. godine potpisali su Sporazum o ulaganju u izgradnju širokopojasne mreže sljedeće generacije (Next Generation Access network) na njihovim područjima.

Radi se o projektu RUNE u koji je Grad Labin uključen i čiji će stanovnici već početkom sljedeće godine dobiti  mogućnost priključaka na optičku mrežu, odnosno brzi Internet. Projektiranje trasa je započelo, a odabrani projektant je tvrtka Ericsson Nikola Tesla, dok nadzor vrši tvrtka LD Inženjering.

„Ovu, najsuvremeniju tehnologiju „dovlačimo“ do domova naših sugrađana. Ukupno će 3700 kućanstava na području Labinštine imati mogućnost spajanja, a dostupna brzina za krajnjeg korisnika bit će veća od 1Gbps. U sklopu ovog projekta u koji su uključeni dijelovi Slovenije i Hrvatske već su priključeni neki od korisnika u Ičićima, a u Buzetu je gradnja u tijeku te se prvi priključci očekuju u ožujku.  Telekomunikacijska centrala gradi se na jesen u naselju Kature, a optički se kablovi polažu već početkom iduće godine.“ Izjavio je gradonačelnik Valter Glavičić nakon sastanka

Na web stranici  https://www.ruralnetwork.eu/hr.html  dostupne su detaljnije informacije o projektu ali i mogućnost provjere trase projekta, tj. moguće je upisom vlastite adrese provjeriti hoće li vaš dom putem projekta RUNE imati mogućnost priključka na ultra brzu Internet vezu.

Projekt RUNE pokrenut je sa ciljem osiguranja ultra-brze širokopojasne svjetlovodne infrastrukture za korisnike u ruralnim područjima Hrvatske (Primorsko-goranske i Istarske županije) i Slovenije sa izgradnjom na područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom. Valja napomenuti kako je upravo ovaj projekt prošle godine proglašen za najboljeg u Europskoj uniji u kategoriji "Inovativnih modela financiranja, poslovanja i ulaganja".

Hrvatsko-slovenski je to projekt izgradnje optičke infrastrukture, neovisan o postojećim telekom operaterima, a budući da je glavno pitanje kad dođe do izgradnje optike u EU upravo pronalaženje pravog modela za financiranje takvih projekata, može se reći da je to ujedno i najvažnija nagrada koju je Europska komisija dodijelila u sklopu svojih European Broadband Awards 2019. Prvi je i trenutno jedini ovakav projekt u koji su uključene dvije zemlje na području Europe.

Ovi projektom samo kroz našu županiju i Primorje planira se položiti optičku mrežu do 130 tisuća krajnjih korisnika kroz 22 optičke pristupne mreže.

ultra brzi internet internet rural network