Projekt `Vrtim zdravi film` u OŠ `Ivo Lola Ribar` Labin

Projekt `Vrtim zdravi film` u OŠ `Ivo Lola Ribar` Labin

9.6.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Došlo je vrijeme kada je jako moderno jesti zdravo, iskušavati nove, neistražene namirnice, hraniti se samoniklim biljem, pripravljati vlastite napitke i slično, no pravo je pitanje kako samo djelić toga usaditi najmlađima? O pravilnoj prehrani se mnogo govori, ali ono što predstavlja problem je ustvari uskladiti načela pravilne prehrane s ovim prebrzim načinom života kakvim svi danas živimo.    

 

Ove se godine OŠ „Ivo Lola Ribar" Labin uključila u projekt «Vrtim zdravi film» koji je organizirao Nestle'''' Adriatic u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, Agencijom za odgoj i obrazovanje i Hrvatskim školskim sportskim savezom. Projekt se provodio u 63 hrvatske škole, ukupno više od 4500 učenika sedmih razreda, od toga u 3 škole u Istri.

 

Projekt je namijenjen sedmim razredima, a u školi ga je provodila učiteljica Ivana Griparić Fable koja je prošla i edukaciju za provođenje projekta. U prvom polugodištu učenici su slušali četiri bloka predavanja, educirali se o postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, tijelu i hrani te kako poboljšati prehrambene navike, a dobili su i prigodne majice te brošure sa svim informacijama s predavanja.

 

Učenike se i anketiralo te su rezultati pokazali kako ima učenika koji su itekako upoznati s novim, zdravim namirnicama, učenika koji se aktivno bave sportom, međutim ono što zabrinjava je svakako činjenica da još uvijek ima mnogo učenika koji preskaču najvažniji obrok u danu - doručak, učenika koji često ne pojedu ništa do kraja nastave te na taj način nemaju energije ni snage za obavljanje svih aktivnosti koje ih čekaju u jednom radnom danu.

 

Ovaj projekt je samo mali dio edukacije koja bi se stalno trebala provoditi kako bi se učenicima ukazalo na važnost pravilne prehrane, zdravih namirnica, tjelovježbe jer  i sami smo svjedoci kako se djeca danas jako malo kreću, često jedu brzu hranu, piju napitke s velikim količinama šećera što i dovodi do zdravstvenih problema i problema pretilosti.

 

PR

 

 

oš ivo lola ribar vrtim zdravi film pozivino razmišljanje oš ivo lola ribar obrazovanje projekt