PROJEKT ODVODNJE LABIN-RAŠA-RABAC: U novoj Studiji planiran i uređaj za pročišćavanje pitke vode

PROJEKT ODVODNJE LABIN-RAŠA-RABAC: U novoj Studiji planiran i uređaj za pročišćavanje pitke vode

14.9.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Zanima me što se to nije predvidjelo, odnosno zbog kojih je izmjena u projektu cijena projekta skočila s 309 na 480 milijuna kuna bez PDV-a. Kolika je cijena ove nove Studije izvedivosti, pitala je Pejić, a odgovor će tek dobiti

Javna rasprava o izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Labina, inicirana projektom odvodnje aglomeracije Labin-Raša-Rabac, otvorena je 11. rujna, a donošenje se očekuje krajem listopada, najavio je labinski gradonačelnik Valter Glavičić na sjednici Gradskog vijeća održanoj u utorak odgovarajući na pitanje vijećnice SDP-a Neel Rocco.

Rješenje se čeka najmanje tri mjeseca

- Unatoč bombastičnim izjavama o potvrđivanju studije izvedivosti projekta odvodnje aglomeracije Labin-Raša-Rabac pod naslovom 'veliki korak naprijed', činjenica je da se projekt već dugo, dugo nije pomaknuo. Spomenuta studija je odavno gotova i prihvaćena od strane Gradskog vijeća i u Labinu i u Raši. Elaborat je također spreman za slanje u Ministarstvo okoliša, ali to se ne može dok nisu doneseni prostorni planovi Labina i Raše. Za rješenje ministarstva čeka se najmanje tri mjeseca, a najčešće četiri do pet mjeseci. Tek nakon toga ide projekt Jaspersu, a tek kada Jaspers nema više nijedne primjedbe, može se ići u postupak javne nabave. Malo je reći da projekt debelo kasni i bez nekakvog produženja već produženog roka bit će gotovo nemoguće dovršiti ga na vrijeme. Što je s prostornim planom, pitala je Rocco.

Glavičić je podsjetio na studijski posjet pročišćivaču u Novoj Gorici u svibnju prošle godine na kojem je i ona bila, a cilj je bio upoznavanje vijećnika iz Labina i Raše s modernim pročistačem te davanje smjernica konzultantima za izradu studije izvedivosti.

Izmjene planova očekuju se u listopadu

- Tamo smo dogovorili koncept, nakon čega su konzultanti iz tvrtke WYG počeli raditi studiju izvedivosti s pročistačem MBR tehnologije. U dogovoru s Općinom Rašom odlučeno je da će se nalaziti na lokaciji Vlaška i da će kanal prolaziti kuda prolazi i danas. Studiju smo potvrdili tek prije nekoliko dana, jer smo u nju ubacili i uređaj za pročišćavanje pitke vode, čega prije nije bilo. Time ćemo izbjeći zamućenja vode kod velikih kiša, a razlog je i to što smo odlučili da je bolje imati kompletan sustav odvojenih fekalnih i oborinskih voda jer će se time smanjiti protok vode kroz Rašu, odgovorio je Glavičić.

Izmjene i dopune prostornih planova trebaju donijeti i općine Raša i Sv. Nedelja. U Raši se to očekuje u listopadu, a u Sv. Nedelji, koja treba tek provesti javnu raspravu, najkasnije u prosincu.

Kako je cijeli projekt poskupio, nezavisna vijećnica Tanja Pejić zatražila je od labinskog Vodovoda i njegova direktora Dina Škopca koji nije bio nazočan sjednici pismeno očitovanje o tome.

- Krajem 2017. godine predstavljena nam je Studija izvedivosti po kojoj je cijena projekta za varijantu 2. iznosila 309 milijuna kuna, odnosno 391 milijun kuna s PDV-om. S obzirom na najavljeno predstavljanje projekta, pretpostavljam da će građanima biti dostupna i Studija izvedivosti ovog projekta. Zanima me što se to nije predvidjelo, odnosno zbog kojih je izmjena u projektu cijena projekta skočila s tih 309 na 480 milijuna kuna bez PDV-a. Kolika je cijena ove nove Studije izvedivosti, pitala je Pejić, a odgovor se, dakle, tek očekuje.

projekt odvodnje labin-raša-rabac studija pročišćivać neel rocco tanja pejić valter glavičić labin raša jaspers wyg