Projekt INKUB za očuvanje kulturne baštine integracijom osoba u nepovoljnom položaju

Projekt INKUB za očuvanje kulturne baštine integracijom osoba u nepovoljnom položaju

17.11.2015. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Od 31. siječnja 2015. do 30. siječnja 2016. godine u Istarskoj županiji te Savinjskoj regiji u Sloveniji provodi se projekt INKUB – Očuvanjem kulturne baštine do integracije osoba u nepovoljnom položaju. Vodeći partner je Centar za inkluziju i podršku u zajednici koji projekt provodi u partnerstvu sa slovenskim IPAK-om Inštitutom za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij iz Velenja, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije u Gradu Labinu kojoj su prisustvovali predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici Marko Perkov, gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika i njegova zamjenica Eni Modrušan.

 

Marko Perkov izvijestio je prisutne detaljnije o projektu. Ovim se projektom se razvija suradnja i umreženost između institucija iz Hrvatske i Slovenije koje pomažu osobama s invaliditetom i drugim osobama u nepovoljnom društvenom položaju jačajući njihove mogućnosti za uključivanje na tržište rada i društvenu inkluziju, te prevenciju psiho-somatskih oboljenja. Ukupan proračun projekta iznosi 180.880 € od čega je udio hrvatskog partnera 106.924 €. Projekt djelomično financira Europska unija i to iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) iznosom od 90.885,40€ za hrvatskog partnera (85%), a provodi se u okviru Operativnog programa SI-HR 2007.-2013., Vlada Republike Hrvatske – Ured za udruge sa 10,5% i Grad Labin sa 4,5% odnosno cca 4.800 EUR. Provedbu projekta podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz osiguranje sredstava za međufinanciranje.

 

Implementacija obuhvaća obrazovanje pripadnika ciljanih skupina za rad s glinom i tekstilom. Cilj je savladavanje izrade tradicijskih predmeta ukrasnog i uporabnog karaktera u tehnikama koje su kulturno nasljeđe prekograničnog područja, a danas su zapostavljene. Tako Centar za inkluziju i podršku u zajednici izrađuje rakljanski glineni lonac te lutke u istarskoj narodnoj nošnji sa područja Labinštine, motive koji su dio povijesnog naslijeđa s obje strane Raškog kanala i koje su nekad predstavljale predmete svakodnevne uporabe. Također, učesnici edukacije uključiti će se javne promotivno-edukacijske manifestacije projekta –festivale kao volonteri, a nakon uspješnog završenog obrazovanja učesnici će moći dodatno se obrazovati u radnoj jedinici izrađujući ove predmete u svrhu turističke promocije našeg kraja stvarajući originalan suvenir temeljen na našoj baštini.

 

U okviru projekta od 21. do 23. studenog 2015. održati će se promocijsko-edukativni festival „Inkluzija i očuvanje kulturne baštine Istre“ u tri mjesta u Istri: Raklju (21.11.2015 od 09,00 do 14,00 sati), Labinu (21. i 22.11.2015.) na gradskoj tržnici te će zainteresirani građani moći 23.11.2015. u prostorima Centra sami okušati u izradi takvih lutaka, te Puli (23.11.2015.) u Centru gradskih udruga Rojc. Edukacije i program obrazovanja će proći 60-ak osoba, dok na festivalima očekuju oko 120 sudionika. Do kraja provedbe projekta u Labinu će sredstvima projekta biti opremljena keramička radionica za rad osoba s invaliditetom u kojoj će se izrađivati suveniri i uporabni predmeti.

 

"Razvijenost jedne lokalne zajednice velikim se dijelom mjeri osjetljivošću prema osobama s invaliditetom. Cilj Grada Labina kao lokalne zajednice koja brine za svoje građane je stvoriti uvjete da život osoba s invaliditetom bude što kvalitetniji i ugodniji, da budu ravnopravni sa svim ostalim građanima i integrirani u društveni život zajednice u kojoj žive", rekao je gradonačelnik Labina Tulio Demetlika.

 

Podsjetio je da je intenzivnija skrb za invalidne osobe i osobe s poteškoćama u razvoju u Labinu započela je 2004. godine osnivanjem Udruge za osobe s invaliditetom Labin. Od tada po do danas učinjeni su brojni koraci u dizanju kvalitete života osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom u Labinu uključene su u programe Centra za inkluziju i podršku u zajednici kroz dnevnu i radnu okupaciju, a brojni pomaci učinjeni su i u uklanjanju fizičkih barijera u gradu. Od 2009. godine u Labinu djeluje udruga Centar za inkluziju i podršku u zajednici koji provodi program „Naša dnevna zajednica“ u prostorijama Centra „Liče Faraguna“ Labin za osobe s intelektualnim teškoćama. Glavni cilj programa „Naša dnevna zajednica“ je povećati kvalitetu života i prevenirati institucionalizaciju osoba s invaliditetom iznad 21 godine života koje su završile institucijski obrazovni ciklus, te razviti i implementirati kvalitetne socijalne usluge i omogućiti dostupnost usluga korisnicima u potrebi. Osim toga, kroz projekt Labin Zdravi grad osiguravaju se sredstva za održavanje Radionice za djecu s posebnim potrebama jednom tjedno koju održava učitelj defektolog u prostorijama Centra „Liče Faraguna“. Jednom tjedno provodi se i fizioterapija – korektivna gimnastika za djecu s posebnim potrebama koju provodi fizioterapeut u prostorijama Istarskih domova zdravlja – Ispostava Dr. Lino Peršić Labin, a kojima se održava motorička sposobnost djece. Centar za inkluziju i podršku u zajednici i Grad Labin uz financijsku potporu Hrvatskog zavoda za zapošljavanja pokrenuli su 2011. godine projekt „IN.promo – uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvoreno tržište rada”. U sklopu projekta formiran je posebni pogon, Radno-zaštitna jedinica za zapošljavanje osoba s invaliditetom gdje je danas zaposleno 8 osoba s invaliditetom s područja Grada Labina i okolice na šivačko – krojačkim poslovima (šivanje i oslikavanje raznih oblika platnenih vrećica, radne odore, plahti, pregača, papuča i sl.). Grad Labin u svom Proračunu osigurava 160.000,00 kuna godišnje za djelovanje Radno-zaštitne jedinice za zapošljavanje osoba s invaliditetom i programa „Naša dnevna zajednica“.

 

Eni Modrušan, zamjenica gradonačelnika istaknula je da su se u posljednjih 6 godina koliko traje suradnja sa Centrom za inkluziju i podršku u zajednici desili veliki i važni projekti za naš grad. „Zajednička suradnja sjajan je primjer javno – civilne suradnje i s ponosom ističemo da u vrijeme kada je teško naći zaposlenje, pogotovo za osobe s teškoćama u razvoju, zapošljavamo osam osoba u Radno – zaštitnoj jedinici za osobe s invaliditetom u Labinu“, rekla je Modrušan.  Ova radna jedinica djeluje kao jedina toga tipa u Republici Hrvatskoj te je 2013. godine i nagrađena kroz projekt INPULS Udruge gradova u RH za najbolji primjer suradnje jedinice lokalne samouprave sa civilnim društvom.

 

 

inkub projekt društvo nepovoljan položaj udruge udruga gradova marko perkov centar za inkluziju demetlika eni modrušan integracija