Projekt EH – Cmap

Projekt EH – Cmap

27.10.2014. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

IRENA-i -- Istarskoj Regionalnoj Energetskoj Agenciji je Agencija za mobilnosti i programe Europske unije odobrila provođenje projekta EH-CMap - Napredni trening za energetsku učinkovitost zaštićenih povijesnih građevina u sklopu programa ERASMUS+, ukupne vrijednosti 249.835,00 EUR (1.916.234,00 kuna).

 

Značajan broj javnih zgrada u Istarskoj županiji i šire,zaštićene su povijesne građevine, najčešće energetski neučinkovite. Putem projekta EH-CMap IRENA će u suradnji s partnerima iz Italije, Španjolske, Portugala i Malte detektirati i iznaći rješenja za povećanje energetske učinkovitosti u povijesnim građevinama, razviti programe usmjerene na jačanje kapaciteta potrebnih za provedbu energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama, te kontinuirano raditi na podizanju svijesti lokalnih dionika o važnost i prednosti promicanja energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama.

 

Na prvom koordinacijskom sastanku partnera, održanom prošli tjedan u Labinu, predstavnici partnera projekta iz Italije, Španjolske, Portugala i Malte  su na čelu s nositeljem projekta IRENA-om, dogovorili daljnji tijek aktivnosti. Raspravljalo se o razvoju konceptne mape, pod nazivom C-Map. C-Map će sadržavati prikupljena stanje, najbolje prakse, tehnološke smjernice, te zakonodavstva i propise zemalja uključenih u projekt s područja energetske učinkovitosti. Na ovaj način razvit će se alat za učenje kojim će se olakšati razumijevanje i modeliranje energetske učinkovitosti u povijesnim zgradama.

 

 

povijesne građevine irena erasmus valter poropat