Projekt “Budi neovisan – prevencija ovisnosti djece u lokalnoj zajednici”

Projekt “Budi neovisan – prevencija ovisnosti djece u lokalnoj zajednici”

3.6.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 31. svibnja obilježava kao Svjetski dan nepušenja još od 1987. godine, povodom kojeg se širom svijeta održavaju preventivne aktivnosti radi suzbijanja pušenja kao glavnog izbježivog čimbenika rizika za nastanak brojnih bolesti.

 

U svijetu svake godine od zdravstvenih posljedica uzrokovanih pušenjem umire gotovo šest milijuna ljudi, od čega je više od 600.000 izloženo pasivnom pušenju. Danas više nema sumnje da je pasivno pušenje vrlo opasno i štetno za zdravlje. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi. Sa svakim dimom cigarete u tijelo se unosi 4000 raznih kemikalija, od kojih je tristotinjak pouzdano kancerogeno. Trovanju je najizloženiji dišni sustav, ali nema zapravo ni jednog organa ili sustava organa koji je pošteđen negativnog utjecaja duhanskog dima.

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja  31. svibnja Grad Labin kroz projekt Labin Zdravi grad uključio se u projekt Saveza društva Naša djeca Hrvatske “Budi neovisan – prevencija ovisnosti djece u lokalnoj zajednici” koji podržava Ministarstvo socijalne politike i mladih. Tom prigodom vijećnici Gradskog vijeća mladih Grada Labina dijelili su voće – jabuke sa porukom  “Tko puši – zdravlje ruši” u subotu, 31. svibnja 2014. na Gradskoj tržnici Labin. Ujedno su volonteri Udruge  Alfa Albona Labin u istom terminu anketirali naše sugrađane na navedenu temu. U suradnji sa Osnovnim školama “Ivo Lola Ribar” i Matije Vlačića Labin učenicima drugih, trećih, četvrtih i petih razreda dijelili su letke “Recite DA nepušenju”. Ovom akcijom cilj je unaprijediti zdravlje naših sugrađana.

ovisnost djeca lokalna zajednica prevencija mladost život pušenje zdravlje labin zdravi grad