Projekcijom filma `Djeca tranzicije` otvoren festival dokumentarnog filma Shpeena DOX u Labinu

Projekcijom filma `Djeca tranzicije` otvoren festival dokumentarnog filma Shpeena DOX u Labinu

11.7.2015. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

Sinoć je, 10.srpnja u Labinu otvoren prvi festival dokumentarnog filma Shpeena DOX. Večer je počela desetominutnim nastupom ansambla udaraljkaša Osnovne umjetničke škole Matko Brajša Rašan. Impozantan zvuk udaraljki širio se prostorom kod špine, a i neke je slučajne šetače starogradskom jezgrom nagnao da provire što se tamo događa.

 

Nakon nastupa, posjetiteljima su se predstavile i Bianca Dagostin, koordinatorica i Ana Tavić, glasnogovornica festivala koje su nakon kratkih zahvala službeno otvorile festival. Uslijedio je višestruko nagrađivan hrvatski dokumentarni film redatelja Matije Vukšića "Djeca tranzicije".

Film koji prati živote četvero djece i četvero snova o sretnom djetinjstvu imao je potpunu pozornost okupljenih gledatelja na špini kroz svih 80-tak minuta filma. Nakon filma upriličen je i domjenak.

 

 

Vrhunac večeri je zasigurno glazbeni segment festivala Music DROPS u kojem se po prvi puta predstavila Elena Baljak. U preko sat vremena svirke, gosti festivala su mogli uživati u unikatnim obradama domaćih i stranih hitova koje je ova mlada glazbenica odsvirala. Njen jedinstven i nježan, na trenutke vrlo snažan glas stapao se s povjetarcem koji je na špini neumorno puhao, a sveukupna atmosfera odlično se uklopila u festival.

 

Večeras su na rasporedu tri kratkometražna, te jedan dugometražni film. Prvi na rasporedu je nizozemski film "Giovanni i balet na vodi" o Giovanniju, nizozemskom dječaku koji želi postati prvim muškim članom nizozemskog tima u sinkroniziranom plivanju, nakon kojeg slijedi kraći kanadski film "Surfanje po otpadu" u kojem glavni akteri u formi mjuzikla daju svoje viđenje o pokretu zvan freeganism. Pretposljednji film večeri je "Slijepa ljubav" u kojem troje slijepih tinejđera pokušava dati odgovor na pitanje kako pronaći ljubav svog života ako ne možete vidjeti. Program subotnje večeri završava dugometražnim talijanskim filmom "Napuštajući kraljevu uvalu" koja se od početne priče o prijateljstvu pretvara u putovanje iz milanskog predgrađa, zvanog Kraljeva uvala  na  mjesto na Sjevernom polu istoga naziva.

 

Filmske projekcije počinju od 21:30 h i besplatne su.

 

Osvježi se dobrim filmom!

 

 

PR

 

 

shpeena dox festival dokumentarnog filma film kodšpine djeca tranzicije