Program prometne kulture za najmlađe

Program prometne kulture za najmlađe

16.10.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Obrazovanje

Program prometne kulture za najmlađe  u petak, 13. listopada obišao je osnovnu školu Matije Vlačića u Labinu. Najmlađi učenici imali su prilike doživjeti promet iz uloge vozača, a osim prometnog poligona za djecu, aktivnostima su se pridružile i druge službe: PU istarska i PP Labin, Gradsko društvo Crvenog križa Labin i Javna vatrogasna postrojba Labin.

„Program prometne kulture za najmlađe“ preventivna je edukacija o sigurnosti u cestovnom prometu za djecu nižih razreda osnovnih škola. Program je Hrvatska inačica Jumicar koncepta koji je potekao iz Finske prije više od 25 godina i provodi se u većini europskih zemalja.

Od 2013. godine do danas kroz obuku je prošlo više od 30.000 učenika drugih i trećih razreda u preko 200 osnovnih škola. Ove školske godine program se prvi puta provodi u školama Istarske županije.

Program čine dva djela: prvi je multimedijsko interaktivno predavanje, gdje djeca kroz igru uče prepoznati opasnosti, pravilno ponašanje, važnost horizontalne i vertikalne signalizacije u svrhu povećavanja sigurnosti. Drugi dio je praktičan, tj. uključuje samostalno upravljanje vozilima za obuku na prometnom poligonu uz nadzor instruktora i prometne policije. Djeca tako izmjenjujući uloge pješaka i vozača na simuliranoj prometnici na siguran način uče preuzimanje odgovornosti, predviđanje opasnosti i uviđaju uzročno-posljedičnu vezu ponašanja u prometu, u cilju da postanu oprezniji pješaci i biciklisti.

Polaznici programa dobro su se snašli na simuliranoj prometnici na kojoj su promet regulirali policijski službenici: gđa. Maja Paliska, gdin. Dragan Matić i gđa. Radmila Pekas. Policija je pripremila i druge sadržaje za učenike, a nakon vožnje mališani su imali priliku naučiti ponešto o prvoj pomoći od ravnateljice GDCK Labin gđe. Morin Hukić i brojnih volontera. Dodatno, vatrogasci JVP-a Labin: gdin. Saša Stepančić i gdin. Dino Selar najmlađima su pokazali vatrogasno vozilo i opremu, te ih upozorili na opasnosti od požara.

 Ovu vrijednu akciju podržao je i gradonačelnik Grada Labina, gdin. Valter Glavičić, koji je naglasio važnost ove teme za svu djecu, svakodnevne sudionike u prometu. Učenicima je čestitao na uspješno završenom programu, te podijelio zaslužene vozačke dozvole. Pridružili su se i učenici Centra „Liče Faraguna“ Labin, koji su ovoj manifestaciji dali dodatan značaj.

 Ovim projektom nastoji se podići razina prometne kulture, te stupanj znanja i vještina potrebnih za sigurno sudjelovanje djece u prometu, ali i utjecati na preuzimanje odgovornosti kod djece, predviđanje opasnosti i zaključivanje o uzročno-posljedičnoj vezi ponašanja u prometu i svakodnevnim potencijalno opasnim situacijama.

Program je do sada podržan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, jedinica lokalne i regionalne samouprave, a isti je afirmiran i od strane Fakulteta prometnih znanosti, te pedagoške struke.

 

 

 

program prometne kulture promet valter glavičić mup jvp labin