[PROGRAM] Obilježava se 98. obljetnica Dana Labinske republike

[PROGRAM] Obilježava se 98. obljetnica Dana Labinske republike

20.2.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Labinština u subotu, 2. ožujka 2018. godine obilježava 98. obljetnicu povijesnih događaja iz daleke 1921. godine poznatih kao Labinska republika, jedan od najznačajnijih povijesnih događaja Istarskog poluotoka. Ti događaji ostavili su neizbrisiv trag na Labinštini, ali su imali i mnogo širi odjek. Obilježavanje «Labinske republike» naša je obaveza spram poštivanja vlastitog identiteta te očuvanja rudarskog naslijeđa koje je značajno obilježilo 20. stoljeće Labinštine.

Program obilježavanja trajati će od 23. veljače do 7. ožujka 2019. godine. Obilježavanje započinje u subotu, 23. veljače Judo turnirom „Labinska republika“ u Sportskom centru Franko Mileta, a u ponedjeljak, 25. veljače na istom mjestu održati će se Izbor sportaša Grada Labina za 2018. godinu. Klub studenata Istre ove će dane obilježiti predavanjem Mladena Bajramovića na temu rudarstva Labinštine 26. veljače, a kao i svake godine u Općini Raša održat će se komemoracija povodom 79. obljetnice rudarske tragedije u Raši 28. veljače u RKUD-u Rudar Raša.

U petak, 1. ožujka polaganjem vijenaca na spomenicima rudarima i komemoracijom na Krvovoj placi te Svečanom akademijom Grada Labina i općina Pićan, Raša, Kršan i Sveta Nedjelja u 11,00 sati u Plomin luci obilježit će se najznačajniji dani rudarske povijesti. Istoga dana, otvara se izložba „Otisci“ Davora Klimana u Gradskoj galeriji Labin u 19,00 sati.

Najznačajniji datum u  rudarskoj povijesti Labinštine 2. ožujka obilježit će se otvaranjem boćališta Labin i boćarskim turnirom „Labinska republika“. U nedjelju 3. ožujka u jutarnjim satima kreće se na pješačenje Kovarskim putovima na relaciji Pijacal – Ripenda – Plomin luka. U Sportskom centru Franko Mileta održava se Rukometni turnir Labinska republika s početkom u 10,00 sati. Obilježavanje završava 7. ožujka „U susret 500-toj obljetnici rođenja Matije Vlačića Ilirika“ u Narodnom muzeju Labin.


dani labinske republike labinska republika kova je nasa dan labinske republike