Program jačanja gospodarstva Grada Labina: U mjesec dana odobreno 19 zahtjeva poduzetnika za bespovratnim sredstvima

Program jačanja gospodarstva Grada Labina: U mjesec dana odobreno 19 zahtjeva poduzetnika za bespovratnim sredstvima

22.2.2022. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na jučer održanom Povjerenstvu za poticanje razvoja poduzetništva Grada Labina donijete su odluke o dodjeli potpora za razvoj poduzetništva i to za ukupno 19 pristiglih zahtjeva. U nepunih mjesec dana od kada je javni poziv za bespovratnim potporama i subvencijama poduzetnicima objavljen iskorištena je polovica planiranog iznosa za 2022. godinu, to jest odobrene su potpore u ukupnom iznosu od 252.996,85 kuna.

Od 19 zaprimljenih zahtjeva njih 5 se odnosilo na Mjeru 1. Potpore za početnike, 7 zahtjeva podneseno je za Mjeru 2. Subvencioniranje nabave nove opreme i inventara, a 7 zahtjeva odnosilo se na Mjeru 3. Subvencioniranje digitalizacije poslovanja. Ukupna vrijednost investicije poduzetnika i obrtnika podnositelja zahtjeva iznosila je 493.287,37 kune, od čega se, očekivano, najviše zahtjeva, a samim time i odobrenih potpora, odnosi za nabavu nove opreme i inventara.

Ovogodišnji javni poziv Grada Labina osigurava znatno veći iznos za potpore no lani, umjesto prošlogodišnjih 350.000,00 kuna, ove godine osigurano je čak pola milijuna kuna za ukupno šest mjera koje uključuju i dvije potpuno nove, a radi se o subvencioniranju stvaranja zelenih radnih mjesta i digitalnih zanimanja budućnosti te subvencioniranju pripreme prijave na natječaje financirane iz nacionalnih ili EU fondova.

„Poduzetnici koji su prijašnjih godina ostvarili potporu za početnike, na nove se pozive prijavljuju za potpore u sklopu drugih mjera poput nabavke opreme ili digitalizacije poslovanja, što znači da se uvijek održava neki kontinuitet. Kao Grad ulažemo u praćenje potreba naših poduzetnika i obrtnika i sukladno tome prilagođavamo mjere, a iskorištenost već polovice bespovratnih sredstava u samo mjesec dana govori u prilog tome da je set ovih mjera kvalitetno dizajniran“, naglašava Valter Glavičić, gradonačelnik Labina te ističe „Prošle smo godine bili među deset gradova u Hrvatskoj koji su izdvojili najviše sredstava iz proračuna za subvencije poduzetnicima po glavi stanovnika. Sve ove mjere poduzimali smo upravo nakon razgovora s našim poduzetnicima, osluškujući njihove realne potrebe“.

Poziv je otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 1. prosinca 2022. godine, a prema uvjetima iz Javnog poziva maksimalni iznos sredstava kojeg mogu ostvariti poduzetnici početnici je 15.000,00 kuna (bez PDV-a ), postojeći poduzetnici i obrtnici 15.000,00 kuna (bez PDV-a) za investiciju u novu opremu i inventar čija vrijednost prelazi 40.000,00 kuna (bez PDV-a), a za digitalizaciju poslovanju 60% vrijednosti investicije odnosno maksimalno 15.000,00 kuna (bez PDV-a).

Poziv i popratna dokumentacija dostupni su na linku: Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora i subvencija Grada Labina

javni poziv bespovratna sredstva financiranje