Prof. Emil Bobanović Čolić: Pelješka priča o prijateljstvu koje traje već 70 godina

Prof. Emil Bobanović Čolić: Pelješka priča o prijateljstvu koje traje već 70 godina

27.9.2017. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Vječno pitanje. Postoji li (zapravo) muško-ženska prijateljstva? Netko će reći da je pitanje besmisleno jer se podrazumijeva da postoje, no mnogi će reći u svakom takvom prijateljstvu netko gaji “one” osjećaje prema drugoj strani. Za odgovor smo morali posegnuti na Pelješac. Na priču o 70 godina starom prijateljstvu potaknula nas je fotografija Orebićanina Ivice Trojanovića. Tijekom nedjelje u Orebiću je fotografirao Violettu Bijelić-Kelečić (86) i njenog prijatelja Emila Bobanovića Čolića (91). Njihovo prijateljstvo ove je godine ušlo u osmo desetljeće postojanja. Fotografija je tijekom nedjelje objavljena na Facebooku gdje je dobila stotine lajkova i pozitivnih komentara.

Markantna i u duši mlada 86-godišnjakinja odmah je pristala na razgovor za naš portal. Violetta Bijelić Kelečić rođena je 9. prosinca 1931. godine u Kućištima kraj Orebića. Dolazi iz poznate pomorske obitelji Bijelić. Za sebe kaže da je “mali leksikon”, a u to smo se itekako uvjerili u ugodnom razgovoru.

“Sada ste u mom zagrljaju” – kazala mi je uvodno baka Violetta, na što sam se nasmijao, no odgovorila mi je – “nemojte se smijati, to Vam govori jedna bakica, ali bakica suvremenog tipa. Nisam opterećena svojim godinama. Pa nedavno sam se htjela prijaviti na onu emisiju “Ples sa zvijezdama”. Htjela sam stvoriti jednu ekipu treće dobi. Pa da vidu ljudi pravi ples, a ne ovo! Ovo su akrobacije što se sada izvodi na televiziji. Nešto što je klasika mi je ostalo u sjećanju i ja to volim” – kazala nam je uvodno.

Sama nam je objasnila zašto se zove baš Violetta.

– Zašto imam dva “t” u imenu? Moj je tata bio kapetan duge plovidbe i našao se u Francuskoj kada sam se rodila. Poslao je brzojav mojoj mami da joj čestita rođenje kćerke, a naveo je da kćerki daje ime “Violette”, po francuski. Ja sam to “e” izbacila pa sam ostala Violetta. U vrijeme Drugog svjetskog rata imala sam i problema zbog dva slova t u svom imenu. Sve sam to sročila i opisala u svojoj knjizi koja je interna za moju familiju. Želim da ostane upamćeno što je i kako je bilo – priča nam.

Njen prijatelj Emil Bobanović Čolić je 91-godišnji akademski slikar iz Kune. Radi se o pelješkom slikaru međunarodne reputacije. Gimnaziju je pohađao u Krku, a Školu primijenjene umjetnosti (klasa prof. Kaštelančića) završio je u Splitu. Diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Pedagoškoj akademiji kod prof. Mladena Veže, ali isto tako i književnost kod dr. Marina Franičevića. Izlaže samostalno od 1962. i do sada je realizirao izložbe u mnogim relevantnim prostorima u Hrvatskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, Francuskoj, Južnoafričkoj Republici, Bugarskoj i Austriji. Na svjetskoj izložbi Biennale internazionale dell´ arte contemporanea u Firenci 2001. nagrađen je medaljom Lorenzo il Magnifico i diplomom u selekciji skulptura. Dobitnik je i mnogih drugih nagrada i priznanja. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeke i Zagreba, kao i A.I.A.M. Rim.

Violetta je odmah naglasila da je najsretnija kada zna da je njen prijatelj Emil u sretnom braku:

– Gospodin Emil je oženjen. On ima suprugu, gospođu Ljiljanu. Svojom pričom je nipošto ne želim povrijediti. Ove godine se navršilo 70 godina poznanstva Emila i mene – kazuje nam.

Tada se prisjetila 1947. godine, kada je prvi put vidjela Emila:

 

 

Cijelu priču pročitajte ovdje

 

 

emil bobanović čolić kultura društvo karijere život