Stampar M - Stampar

Prodano još pet općinskih stanova u Krapnu

Prodano još pet općinskih stanova u Krapnu

28.7.2019. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Ostalo

Podnoseći izvješće o poslovanju Trgovačkog društva 1. maj Labin d.o.o. na sjednici Općinskog vijeća Raše, direktor društva Alen Golja istaknuo je da društvo posluje pozitivno pa je u prošloj godini ostvarilo dobit od 106 tisuća kuna. "Iako imamo dosta veliku fluktuaciju radne snage, prihod društva stalno raste od 2005. godine naovamo. Prošle je godine ostvaren ukupan prihod od 28,5 milijuna kuna uz rashod od 28,4 milijuna i dobit od 106 tisuća", sažeo je Golja.

Posljednjih godina, istaknuo je nadalje, uspjeli su uložiti više od 50 milijuna kuna u projekte zbrinjavanja otpada, a za nabavku polupodzemnih kontejnera utrošili su 2,1 milijuna kuna. Istaknuo je i su prošle godine proširili groblja u Svetom Lovreču i na Skitači, a u Svetom Lovreču izgrađena je i nova mrtvačnica. Nabavljena su i tri seta polupodzemnih kontejnera za naselja Ravni i Marina koji će se montirati nakon turističke sezone. Odgovarajući na pitanja vijećnika, Golja je rekao da će provjeriti zašto se ne prazne poluispunjeni kontejneri s plastikom te je zamolio građane da kontejnere stave na javne površine.

- Promijenili smo 19 tisuća kanti, a neke i dva puta jer su građani najprije tražili male, a zatim zamijenili za velike. Ljudi u njih bacaju svašta umjesto da selektiraju otpad, a u selima najčešće imamo miješani otpad. Molim građane za strpljenje još nekoliko mjeseci jer je u tijeku implementacija novog sustava zbrinjavanja i prikupljanja otpada, rekao je Golja i najavio da će Raša uskoro dobiti i kante za pseći izmet.

Vijeće je nakon provedenog natječaja donijelo odluku o prodaji pet općinskih stanova od 44 do 141 četvornog metra površine u naselju Krapan i to stanarima po povlaštenim uvjetima. Donijeta je odluka o raspisivanju natječaja za prodaju još jednog stana u zgradi 26 u Krapnu veličine 50,7 kvadrata.

Ne bacajte smeće u kanal!

Bez rasprave je usvojen polugodišnji izvještaj o izvršenju općinskog proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine.

- Za ovu godinu planiran je proračun od 14,4 milijuna kuna i rashodi u iznosu od 17,9 milijuna jer su planiranim proračunom obuhvaćena raspoloživa sredstva viška prihoda iz prethodne godine u iznosu od 3,5 milijuna kuna. U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi i primici bili su 6,6 milijuna kuna što je 45,9 posto godišnjeg plana. Ukupni rashodi i izdaci bili su 6,3 milijuna kuna ili 35 posto godišnjeg plana. S obzirom na prenesena sredstva iz prethodne godine te ostvarenje prihoda i rashoda na kraju polugodišta, bilježimo višak sredstava raspoloživ u slijedećem razdoblju od 3,8 milijuna kuna. Općina Raša redovito podmiruje sve obveze prema korisnicima proračuna, nije kreditno zadužena i nije izdala nikakva jamstva, rekla je općinska načelnica Glorija Paliska čiji je izvještaj o radu za prvo polugodište prihvaćen bez rasprave.

Paliska je vijećnicima dala informaciju o posljednjim događajima u Raši oko Raškog kanal i odvodnje. Posebno je istaknula i ispriku labinskog gradonačelnika Valtera Glavičića građanima Raše što pokazuje, kako je rekla Paliska, da problemi ipak postoje. Pozvala je građane da ne bacaju smeće u kanal i da budu odgovorni te najavila skoro rješavanje dugogodišnjeg problema. Vijećnica HDZ-a Admira Žakula smatra da je ipak trebalo sazvati izvanrednu sjednicu Vijeća kada se i narod "digao na noge" te je, s obzirom da je i sama bila prozivana, navela sve aktivnosti oko problema s odvodnjom i fekalijama koje stižu u Rašu iz Labina zatraživši od općinske načelnice da provjeri pravovaljanost vodopravnih dozvola labinskog Vodovoda. Predložila je i da se u Ravnima što skorije saniraju stepenice.

Autor: Branko BIOČIĆ

općinsko vijeće općina raša raša krapan stanovi nekretnine