Problem s odvodnjom u donjem gradu: Poplavljen podrum Čeve

Problem s odvodnjom u donjem gradu: Poplavljen podrum Čeve

25.7.2008. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Podzemna etaža najveće zgrade na Trgu labinskih rudara, popularne Čeve, neprestano je pod vodom. Na to nam je pozornost skrenuo Serđo Boljević, koji je odrastao u obližnjoj zgradi.
- Ovdje se nekad nalazila vinarija, a za vrijeme rata prostor je služio kao skladište. Sada u njemu ne mogu više boraviti ni mačke, kaže on.
U prostoriji ispod sjevernog krila zgrade, površine najmanje stotinu četvornih metara, barem je tridesetak centimetara vode. Dobra je stvar što je bistra pa nema neugodnih mirisa. Komunalno poduzeće 1. maj ove ju je godine nekoliko puta iscrplo, ali ona se ponovno skuplja. Kako i odakle?

 

Podrum je imovina tvrtke Castus u vlasništvu Branka Ružića, inače bivšeg pićanskog načelnika, koji ga je 1995. godine kupio od bivšeg poduzeća Istra ugostiteljstvo. Zbog prodiranja vode objekt nikada nije stavio u funkciju.
- Mi smo dosad vodu izvlačili tridesetak puta, ali uzalud. Problem je u obuhvatnom kanalu oko zgrade, koji je oštećen kad se gradila nova tržnica pa oborinske vode njime više ne otječu. O tome smo obavijestili nadležne inspekcije i sudskog vještaka. Budući da je Grad vlasnik tržnice, on bi trebao i riješiti problem, rekao nam je Ružić u telefonskom razgovoru.


Gradski pročelnik za komunalne djelatnosti Ljubo Buršić ima rješenje.
- Isušivali smo podrum više puta, i po lijepom i po ružnom vremenu, ne bismo li utvrdili kako se voda skuplja. Vodovodne i kanalizacijske cijevi su ispravne i jedini razlog plavljenja jest činjenica da se obodni kanal nakon izgradnje tržnice našao ispod razine okolnih šahtova pa je ostao bez prirodnog pada prema trgu. Potrebno ga je podići i spojiti na kanal ispod Ulice Mate Blažine, objasnio nam je Buršić.
Obuhvatni kanal širine čovjeka nalazi ispod nogostupa u Ulici Antuna Selana. Riječ o talijanskom načinu gradnje, iz 30-ih godina prošlog stoljeća, kad se zidovi nisu izolirali kao danas, već su od podzemnih tokova bivali odijeljeni takvim »tampon zonama«. Dakle, podrumu u svakom slučaju treba suvremena izolacija.


- Nakon snimanja stanja razmišljali smo o ugradnji crpki, ali procijenili smo da bi za to bilo potrebno oko 180 tisuća kuna, što je previše. Troškovi dizanja i prespajanja su manji i možda taj zahvat uspijemo izvesti već ove jeseni, kaže Buršić.
No, i nakon toga Castus će morati ugraditi crpke da bi se spojio na kanalizacijski sustav. Naime, nekadašnja vinarija koristila je septičku jamu ispod stare tržnice, a tijekom gradnje nove taj je objekt zatrpan.

R. SELAN

odvodnja Čeve trg labinskih rudara podrum Branko Ružić Ljubo Buršić