Pripreme Grada Labina za strukturne fondove EU

Pripreme Grada Labina za strukturne fondove EU

11.10.2010. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Kako bi se Istarska županija što kvalitetnije pripremila za skorašnje korištenje europskih strukturnih fondova putem kojih će Hrvatska nakon ulaska u EU na raspolaganju imati 1,1 milijardu eura, u tijeku je edukacija 36 europrojektanata iz Istre  u sklopu projekta „Priprema Istre za Strukturne fondove“ na temu Instrument pretpristupne pomoći IPA. U ime Grada Labina edukaciju za europrojektanta polazi Dragana Jakovčić, djelatnica Grada Labina .Tijekom petomjesečne edukacije o EU programima, Strukturnim fondovima, te upravljanju projektnim ciklusom polaznici edukacije steći će praktično i aktivno znanje o metodologiji kandidiranja projekata na programe EU.

Grad Labin se početkom 2010. godine uključio u projekt SPINE u suradnji sa nositeljem projekta Unioncamere-Eurosportello Veneto i partnerima općinom Savskim Vencom iz Beograda, općinom Cappella Maggiore, Unioncamere-Eurosportello Veneto, EGE UniversityScience and Technology Centre Izmir, Cultural Front, Cherkasy Chamber of Commerce- Ukrajina, Vladimir State University- Rusija, financiran iz programa CIUDAD. Cilj projekta je obnova zgrada u starogradskoj jezgri po modelu energetske efikasnosti.

Početkom mjeseca rujna u okviru programa Europa za građane, Mjera 1. 2. Mreža bratimljenih gradova kandidiran je projekt Bratimljenih gradova-Labin, Idrija, Schio, Baja i Rijeka, čiji je nositelj Grad Labin. Uz gradove Idriju, Schio, Baja i Rijeka, partner na projektu je i Udruga Medioteka iz Zagreba. 

Drugi projekt kandidiran također u mjesecu rujnu ove godine je Architecture of Totalitarian Regimes of the XX° Century In Urban Management- ATRIUM,  iz programa South-East Europe Transnacionalni program suradnje.  Nositelj  projekta je Comune di Forli, a partneri uz Grad Labin , Općina Velenje, Općina Vati (Budimpešta), Fakultet arhitekture iz Ljubljane i Tehnički fakultet –Gyor.

Sa Istarskom razvojnom agencijom (IDA) kao vodećim partnerom i nositeljem programa kandidiran je projekt Mladi na tržištu rada. – Youth Network Organising Trainings. Suradnici na projektu su ZUM  (Udruga za poticanje zapošljavanja i stručno usavršavanje mladih), Mreža mladih Hrvatske, HZZ Područna služba Pula, Grad Labin i Grad Rovinj.  Projekt se odvija u okviru operativnog programa za Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2009. - Instrument pretpristupne pomoći (IPA).

U toku evaluacije je i projekt Promicanje socijalne inkluzije osoba s intelektualnom teškoćama uključivanjem na tržište rada , čiji je nositelj Centar za inkluziju i podršku u zajednici a partneri Grad Labin, Istarska  županija, Obrtnička komora Istarske županije te Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije. I ovaj se projekt  odvija u okviru operativnog programa za Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2009. - Instrument pretpristupne pomoći (IPA). Cilj projekta je djelovanje na rješavanje problema otežanog pristupa tržištu rada osoba s intelektualnim teškoćama u lokalnoj zajednici informiranjem i motivacijom ciljanih skupina.

 

eu projekti financiranje europska unija