Prijeti li suša proizvodnji električne energije? Niska razina vode u Bubić jami

Prijeti li suša proizvodnji električne energije? Niska razina vode u Bubić jami

31.3.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Izvor Bubić jama, iz kojeg Termoelektrana Plomin crpi vodu, praktički je na najnižem mogućem iskoristivom nivou, tj. na razini mora. No vjeruje se da do prekida proizvodnje električne energije ipak neće doći jer vodostaj vrela raste i s najmanjom kišom. Tako su nam, na upit može li zbog dugotrajne suše iz pogona "ispasti" postrojenje u Plomin Luci, odgovorili iz Hrvatske elektroprivrede.

- U slučaju takve situacije, opskrbu Istre preuzeli bi ostali HEP-ovi proizvodni objekti, kao što je to slučaj kad je elektrana u remontu ili ne proizvodi zbog kvara, poručuju iz Elektroprivrede.

Pitali smo i kolika je opasnost od zaslanjenja Bubić jame, izvora kapaciteta sto litara u sekundi, čiju polovicu trenutno, sukladno koncesiji, koristi HEP.

- Zadnjih dana razina vode kreće se od 40 do 52 centimetra nad morem. Radi se o vrijednostima uobičajenim za sušne ljetne mjesece, ali još ima rezerve do zaslanjenja vode koja se može u postrojenjima kemijske pripreme preraditi, odnosno pročistiti da postane demineralizirana, kakva je potrebna za proizvodni proces, kažu iz HEP-a.

Alternativa TE Plomin za Bubić jamu jesu, objašnjavaju, vrela Plomin i Kožljak, odnosno voda iz crpne stanice Fonte Gaj-Kokoti te izvora Rakonek.

- S vodovodnim sustavom Labina pogon TE Plomin spojem je cjevovodom koji je izgradio HEP i predao gradskom vodovodu upravo u situacijama mogućeg zaslanjenja Bubić jame, kažu iz Elektroprivrede (Igor RADIĆ)

te plomin voda bubuc jama kožljak gospodarstvo