Prijem povodom Međunarodnog dana volontera

Prijem povodom Međunarodnog dana volontera

5.12.2017. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić, u Gradskoj knjižnici Labin održao je prijem za volontere labinskih udruga.

Gradonačelnik se zahvalio svim prisutnima na njihovome trudu, izdvajanju svoga vremena i zalaganju koje ovo društvo čini boljim. Naglasio je značaj zajedništva među ljudima, a vrijednosti koje Labin ima upravo u broju volontera iskazuje veličinu našega grada. Grad Labin i ove godine, upravo na međunarodni Dan volontera objavljuje i Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu nagrade “VOLONTER/KA GODINE” za 2017. godinu. Upravo je ova prilika poslužila da se sami volonteri obrate i iznesu svoja mišljenja i iskustva.

Tako su u vrlo srdačnoj atmosferi svoja iskustva iznijeli brojni labinski volonteri, koji svakodnevno dokazuju kolika je moć i vrijednost ljudi velikog srca.

Generalna skupština UN-a proglasila je 1985. godine, 5. prosinac "Međunarodnim danom volontera". U Pekingu je 2002. godine donesena Opća deklaracija o volonterstvu gdje je "Crveni V" prihvaćen kao univerzalni simbol volonterstva. U više od 100 zemalja svijeta 5. prosinac proslavlja se kao dan "dobrih ljudi".

Volonterski rad je neplaćeni, slobodno izabran rad koji se obavlja u okviru organiziranih okolnosti, u korist drugih i/ili društva, a osobe koje ga obavljaju ne ovise o njima za vlastito uzdržavanje (definicija nizozemske vlade). Volonteri su najznačajnija snaga svakog nacionalnog društva, pokretačka "snaga humanosti" i nositelji vrednota ljudskog potencijala. Rade u svojim zajednicama gdje mogu na najbolji način pružiti pomoć, a njihov rad nije rad zbog novca, nego radi provedbe programa.                                    

Postoje bezbrojni primjeri koji ukazuju da volonteri i volonterstvo doprinose izgradnji socijalnog i ljudskog potencijala, te da povećavaju uključivanje građana u socijalni razvoj. Ujedno, volonteri u svakoj državi predstavljaju ogroman ljudski potencijal koji posjeduje relevantna znanja i vještine korisne za ljudsku zajednicu Također za uspješno uključivanje civilnih udruga u društvena zbivanja preduvjet je aktivno partnerstvo između državnih i stručnih institucija te uključivanje poslovnog sektora, uz uzajaman i nužan protok informacija. 

Razvoj civilnog društva kod nas je rezultirao povećanim brojem udruga koje raznovrsnim programima i aktivnostima pomažu u rješavanju mnogih društvenih probleme. Većina udruga počiva na volonterskom radu. 

 

 

volonteri međunarodni dan volontera prijem valter glavičić