Prijave zbog Rockwoola su bespredmetne

Prijave zbog Rockwoola su bespredmetne

11.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Ministarstvo zaštite okoliša prijavu pićanskog Općinskog vijeća vezanu uz tvornicu Rockwool smatra bespredmetnom.

Općinsko vijeće Pićna odlučilo je na sjednici krajem srpnja zbog tvornice Rockwool podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih u ministarstvima zaštite okoliša i gospodarstva te tvrtke Ekonerg, a potpisane prijave će u srijedu, 12. kolovoza, predati Državnom odvjetništvu u Pazinu.

Glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša izjavila je da prijavu smatraju bespredmetnom jer su i lokacijska i građevinska dozvola izdane na temelju prostornog plana pićanske općine, koji je donijelo Općinsko vijeće, i prostornog plana Istarske županije, koji je prihvatila Županijska skupština. 

Ministarstvo gospodarstva navodi da je tvrtki Rockwool Adriatic d.o.o. izdalo potvrdu o statusu nositelja poticajnih mjera, poreznih i carinskih povlastica 16. rujna 2005., i to na temelju prijavljenog projekta ulaganja u skladu sa Zakonom o poticanju ulaganja. Kad je riječ o isplati poticaja, Ministarstvo ističe da od dana odobrenja statusa - 16. rujna 2005. do danas - nije isplatilo nikakav novac niti će to učiniti dok se ne ispune svi zakonski uvjeti.

Ministarstvo gospodarstva navodi da je za ekološku sigurnost ovlašteno Ministarstvo zaštite okoliša izdalo valjanu lokacijsku i građevinsku dozvolu, što podrazumijeva i cjelokupni postupak prihvaćanja studije utjecaja na okoliš. Ističu i da su studiju utjecaja na okoliš prihvatili predstavnici pićanske općine te da u jednomjesečnoj javnoj raspravi o utjecaju buduće tvornice Rockwool prije izdavanja lokacijske i građevinske dozvole nije bilo nikakvih prigovora predstavnika te općine. 

"Djelatnost tvornice kamene vune u Hrvatskoj nije zabranjena te nema pravnog temelja kojim bi Ministarstvo moglo odlučiti da ona nije ekološki sigurna", navodi se u priopćenju Ministarstva gospodarstva.

Direktor Ekonerga Zdravko Mužek izjavio je da nije točna izjava predstavnice Općinskog vijeća Pićna da se nalazi studije utjecaja na okoliš tvornice Rockwool temelje na pogrešnim podacima. Rekao je da niti u jednoj točki u okolici tvornice kvaliteta zraka ne prelazi granične zakonske vrijednosti i kvaliteta zraka je prve kategorije. 

Dodao je da to potvrđuju i mjerenja na dvije mjerne postaje, postavljene u tzv. kritičnim točkama jer su izmjerene koncentracije štetnih tvari manje od koncentracija izračunatih modelom i znatno su ispod zakonom dopuštenih.
"Dakle, studija utjecaja na okoliš za tvornicu izrađena je prema pravilima struke i zakonu i prošla je kompletnu zakonom propisanu proceduru, koja uključuje javni uvid i javnu raspravu", zaključio je Mužek. 

rockwool ekonerg kaznena prijava odo pićan zdravko mužek ministarstvo zaštite okoliša