Prijam kod labinskog gradonačenika povodom Međunarodnog dana djeteta

Prijam kod labinskog gradonačenika povodom Međunarodnog dana djeteta

20.11.2009. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika i njegovi zamjenici  Eni Modrušan i Zoran Rajković primili su članove Gradskog vijeća mladih iz osnovnih škola Matije Vlačića i "Ivo Lola Ribar" te Srednje škole Mate Blažine povodom Međunarodnog dana djeteta koji se obilježava 20. studenog i Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja djece.

 

 

Međunarodni dan djeteta obilježava se u cijelom svijetu kao spomen kada je 1959. godine Generalna Skupština UN-a usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, te Dan kada je - trideset godina poslije - 20. studenog 1989., usvojila i Konvenciju o pravima djeteta. To je dokument koji predstavlja temelj za bolji život djece i najšire prihvaćeni akt o ljudskim pravima na svijetu. Konvencija je postala univerzalno prihvaćena mjera globalne odgovornosti, prema djeci i efikasno sredstvo unapređenja uvjeta i promociju okolnosti povoljnih za život i razvoj djeteta.

 

 

Prijam povodom Međunarodno Dana djeteta bila je ujedno prilika da uz čestitke i želje za sretnim, bezbrižnim i uspješnim odrastanjem, prisjetimo brojnih aktivnosti koje naš grad usmjerava prema svojim najmlađima jer briga o djeci i mladima započinje od najmlađih. Upravo je  briga o djeci i mladima visoko na listu prioriteta ove gradske uprave.

Grad Labin kontinuirano radi na stvaranju uvjeta za obuhvat djece u jaslice i dječje vrtiće. Od 440 djece s područja Grada Labina njih 284 obuhvaćeno je predškolskim ustanovama.

 

 

Za  školsku djecu realiziraju se dodatni sadržaji kao što je produženi boravak. U šest grupa uključeno je više od 160 djece iz dviju labinskih osnovnih škola. Već od iduće školske godine planira se nova grupa produženog boravka u područnoj školi Vinež. Od prošle školske godine djeluju i radionice pomoći u učenju kojima je cilj uspješno svladavanje školskog programa kod svih učenika.

 

 

Programima subvencioniranja smještaja djece u jaslice i vrtić, besplatne bebi hrane, besplatnih marendi i ručka u produženom boravku osiguravamo potporu djeci iz obitelji koje se u određenim trenucima nalaze u stanju socijalne potrebe.

 

 

U složenim uvjetima razvoja i odrastanja djece kroz gradski Projekt Labin-zdravi grad razvijamo cijeli niz aktivnosti i sadržaja gdje djeca i mladi mogu kvalitetno i kreativno provesti dio svoga slobodnog vremena kako bi izbjegli njihov boravak na ulici a oni bili manje podložni onome što ulica danas nudi.

 

 

Veliki broj djece i mladih uključeno je u sportske aktivnosti kroz sportske klubove koji djeluju u gradu. Roditelji i učitelji važni su sudionici u odgoju i razvoju djeteta, pa kroz gradske  projekte se osiguravaju i nude radionice za uspješno roditeljstvo te edukacije Kvalitetne škole za odgajatelje i učitelje.

 

 

Grad Labin sa posebnom pažnjom i brigom osmišljava i podupire projekte namijenjene djeci i mladima sa posebnim potrebama kao što su radionice i igraonice te posebne fizikalne terapije i pomoći u nabavci ortopedskih pomagala.

 

 

S osobitim ponosom ističemo rad Gradskog vijeća mladih kroz koje mladi uče  socijalne vještine, vještine komunikacije i kulturu dijaloga, a imaju i mogućnost  odlučivanja i izravne komunikacije s gradskom upravom u partnerskom odnosu.  

 

 

Na sve gore nabrojene programe smo ponosni, ali nisu zaokružena cjelina, istaknuo je gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika te dodao da svjesni da su djeca naša najveća vrijednost, Grad kontinuirano promišlja nove programe i sadržaje usmjerene prema njima. Stoga je prijem bio prigoda za najavu odluke o pristupanju Labina Projektu „Grad- prijatelj djece" te ponovnom aktiviranju Društva „Naša djeca".

 

Mladi vijećnici na prijamu su gradonačelniku uručili poklon cvijeće sa željama kakav grad žele, a na laticama je među ostalim stajalo kako djeca među ostlim žele više pješačkih i biciklističkih staza, uređenih parkova, trgove bez automobila, centar za mlade, besplatno članstvo u Gradskoj knjižnici, više obnovljenih fasada na čemu se Gradonačelnik zahvalio i kazao kako su to projekti na kojima Grad radi kontinuirano.

 

 

Ujedno se na današnji dan obilježava i Međunarodni Dan prevencije zlostavljanja djece. Svjedoci smo u široj zajednici porasta nasilja nad djecom kao i nasilja među djecom i porasta prometnih nesreća nad djecom s tragičnim i smrtnim posljedicama. Na tim područjima svima nama postoji još puno prostora za djelovanje. I zato se i mi pridružujemo svima koji obilježavaju Međunarodni Dan djeteta i pozivamo na prijateljstvo, mir i razumijevanje za i među djecom jer, kako je u preambuli Deklaracije o pravima djeteta rečeno „Čovječanstvo duguje djeci najbolje što ima", rečeno je na prijemu.

 

prijem međunarodni dan djeteta djeca demetlika mladi