Prigodnim predavanjem obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

Prigodnim predavanjem obilježen Svjetski dan borbe protiv AIDS-a

3.12.2014. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Povodom 1. prosinca, Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, Labin Zdravi grad i Srednja škola Mate Blažine Labin upriličili su predavanje za  učenike trećih razreda srednje škole o važnosti preventivnog djelovanja pri očuvanju zdravlja i kvalitete života mladih. Predavanje je održala dr. Suzana Mušković, spec. epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske Županije Pula.

 

Inače, dosad je HIV odnio više od 36 milijuna života u svijetu. U Hrvatskoj je, kako doznajemo, umrlo 188 osoba, a oboljelih je trenutno oko 1.200 s tim da se godišnje registrira oko 70 novooboljelih infekcija. To Hrvatsku, na sreću, svrstava u zemlju niže incidencije.

 

U Puli djeluje ambulanta za besplatno testiranje i savjetovanje o ovoj bolesti, a u kojoj se putem pretraga krvi može doznati je li osoba zaražena. Za dolazak u ovu ambulantu ne treba uputnica, ni osobna ni zdravstvena iskaznica, a sve je apsolutno anonimno.

 

Centar za testiranje i savjetovalište za HIV nalazi se u zgradi Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Pula – Nazorova 23, telefon 529-017 i 529-046.

 

 

sida zdravlje dan borbe protiv aidsa suzana mušković aids