Prigodan tekst inicijativa građana ''Za Rašu'' i ''Zaštitimo zemlju, vodu i zrak Labinštine'' povodom Svjetskog dana voda

Prigodan tekst inicijativa građana ''Za Rašu'' i ''Zaštitimo zemlju, vodu i zrak Labinštine'' povodom Svjetskog dana voda

22.3.2020. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Društvo

90% BOLESTI U ŽIVOTU - POPIJEMO 

(Louis Pasteur, 1822-1892, francuski kemičar i biolog)


Krajem siječnja 2020.g., grupa građana okupljenih u inicijativu ''Za Rašu'' uputila je mail predsjedniku skupštine Vodovoda Labin, Valteru Glavičiću; prenosimo dio:

''Želimo vam naglasiti da su prošla 4 mjeseca od našeg zadnjeg sastanka i dogovora ''vidimo se za 2 tjedna''. Rekli ste da ćete nas upoznati sa napretkom radova vezanih za prostorni plan, da ćete riješiti problem u rukovodstvu Vodovoda…''

Nakon toga, ista grupa je medijima uputila demantij na izjave Dineta Škopca u kojem naglašava kako direktor Vodovoda Dino Škopac širi neistine. Izražavamo još veće nezadovoljstvo dugogodišnjim ignoriranjem problema Rašana ali i šire.

Kome se više obratiti i što nam je činiti?

Nitko za ništa ne odgovara, samo se prebacuju loptice. Ovo je oličenje primjera za kazneno djelo kojim se ugrožava zdravlje ljudi i okoliša desetljećima – i nikome ništa. 

Da li ova vrsta zaraze za razliku od virusa pogađa samo one u žarištu epicentra?

A svi pijemo ''plodove'' ovog epicentra; jer je naša voda zdravstveno ispravna?!

Briga o kvaliteti vode i istraživanja po toj tematici se smatraju jako opasnim radnjama, to znaju neki novinari. 

Zar nas građane mora biti strah ako nas je briga za zdravlje? Sramimo se svi skupa! 

Prošle godine, točnije 22. srpnja, okupili smo se pred Općinom Raša kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo, po ne znamo koji put. Po nekim novinskim napisima, od 2004.g. se piše i slikama i riječima, ali se svi ''odgovorni'' do sada izoliraju od problema. Odgovorni uživaju karantenu.

Sve što ste u zadnje vrijeme napravili je bilo na inicijativu građana, iako problemi bodu u oči godinama! 

Niste dovršili ono malo što je bilo da se saniraju smradovi, da se barem ne zadržavaju ''pročišćene vode'' kanalom. Ove slike su od 18.3. ove godine (srijeda).:

- Brana u Raši – užas, toliko o održavanju;

- Nije popravljena kanalizacija u srednjoj Raši (u ravnini sa školom);

- Uz ovaj tunelić (koji se nalazi 10 metara od vrtića!) se nismo mogli zadržavati jer grize koliko zaudara, a vrućine tek slijede, kao i izvor zaraze koji je sve veći i opasniji.

Do kada ćete nas držati za budale, do kada ćemo mi biti budale što se vama uopće više i obraćamo?

U nastavku najvažnijeg projekta odvodnje Aglomeracije Labin-Raša-Rabac građani žele javno podastiranje hodograma radova i građanski nadzor nad projektom sve do završetka radova.

Da li djeluju projektni timovi? Tražili smo da neki od građana prisustvuju takvim sastancima, jer voda je javno dobro, kao i vaše funkcije koje su jako tajnovite.

Zašto nas eliminirate ako težimo istom cilju?!

SRETAN SVJETSKI DAN VODA!

Inicijativa građana ''Za Rašu'' i ''Zaštitimo vodu, zemlju i zrak Labinštine''


svjetski dan voda inicijativa građana za rašu zaštivimo vodu zemlju i zrak labinštine
Galerija fotografija (5)