Pridružite se slavlju Labinske republike kao vrijednosti koje živimo!

Pridružite se slavlju Labinske republike kao vrijednosti koje živimo!

27.2.2023. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Obilježavanje obljetnice Labinske republike, najznačajnijeg događaja u povijesti Labinštine, trajna je obaveza naše zajednice, pa su u tijeku pripreme za ovogodišnju 102-obljetnicu.


Obilježavanje će tradicionalno započeti  2. ožujka u jutarnjim satima odavanjem pijeteta polaganjem vijenaca gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića sa suradnicima, delegacija Općine Kršan, Općine Pićan, Općine Sv. Nedjelja i Općine Raša, te  delegacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata  i udruga antifašističkih boraca na bisti Ivana Pipana u Aleji velikana Starom gradu Labinu, na spomeniku rudarima na labinskom groblju, na Krvovoj placi, te na spomen obilježju na Štrmcu.


Istoga dana, u četvrtak 2. ožujka 2023. godine s početkom u 19,00 sati u Kinu Labin održati će se glazbeno-lirska večer pod nazivom „Pjesma gradu mom“ koja je namijenjena i otvorena svim građanima Grada Labina i Labinštine. 


Program će obilježiti nastupi mladih glazbenika, učenika labinske Umjetničke škole Matka Brajše Rašana koji su zajedno sa svojim starijim kolegama iz Gradskog orkestra Labin pripremili zadivljujući glazbeni događaj. Večer će biti obogaćena i drugim nastupima labinskih umjetnika.  Posebno nas raduje da ćemo po prvi puta na „labinskim daskama“ i u tako važnoj prigodi, vidjeti i čuti proslavljenog hrvatskog glumca, rodom iz Šumbera, a ujedno i unuka rudara, Edvina Liverića Bassania.


Labinska republika iz 1921. trajala od 2. ožujka do 8. travnja a isto toliko dugo rudarskim bojama biti će osvjetljen dimnjak toplane i Šoht.


Pozivamo sve građane Labina i čitave Labinštine da se odazovu pozivu i pridruže na zajedničkom slavlju Labinske republike u Kinu Labin kako bi zajednički iskazali i slavili vrijednosti koje živimo.

labinska republika dani labinske republike štrmac krvova placa rudari kova kova je nasa