Prezentiran Ekoindustrijski park Raša

Prezentiran Ekoindustrijski park Raša

3.12.2010. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Na jučer održanoj izvanrednoj sjednici Općinskog vijeća Općine Raša prezentiran je projekt Ekoindustrijskog parka Raša od strane izrađivača, prof. Jurja Božičevića. Božićević je kazao kako je to prvi takav park u Hrvatskoj, odnosno u ovom dijelu Europe. Suradnja s Općinom Raša započela je prije 5 godina. Napomenuo je kako je važan korak u ostvarenju ovog projekta uređenje zapuštenog lučkog područja i stvaranje pejzažno i hortikulturno uređenog industrijskog prostora i obnova pristaništa. Ekoindustrijski park zamišljen je kao zajednica proizvodnih i uslužnih djelatnosti koje se ističu suradnjom i naglašenom skrbi o okolišu. Ističu se bogate i različite mogućnosti razvoja uključujući raznovrsnost prostornog uređenja, infrastrukture, pojedinačnih sredstva i opreme.

Razmišljaju o uređenju lučkog operativnog i industrijskog područja, proizvodnji goriva na osnovi biljnih sirovina, korištenje tehničke vode za navodnjavanje u industriji, preradi mineralnih sirovina te poljoprivrednoj proizvodnji i preradi proizvoda. Kao glavni komunikacijski pravci navode se Luka Bršica te postojeća željeznička pruga. Trenutno je akcent stavljen na postizanje dogovora sa Lukčom upravom Rijeka te slijedi sastanak u ponedjeljak 06. prosinca. Sredstva za realizaciju projekta planiraju se pribaviti iz raznih Fondova. Ono što je potrebno Općini Raša prije realizacije bilo kakvog projekta, jest Prostorni plan.

Tek po donošenju Prostornog plana moguće je raspravljati o daljnjem razvoju. Vijećnici su uglavnom zadovoljni projektom, no u isto vrijeme i skeptični.

 

eipr raša ekoindustrijski park raša marijan andrašec juraj božičević luka bršica bršica štalije pino knapić