Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Prevencija raka dojke u Labinu: brzo naručivanje za mamografiju i ultrazvuk dojke

Prevencija raka dojke u Labinu: brzo naručivanje za mamografiju i ultrazvuk dojke

25.4.2019. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Dobro je znati

Labin ima veliku prednost što u jednom danu, gotovo u sat vremena, pacijentica može napraviti ultrazvuk dojke i  mamografski pregled. Za ultrazvuk dojki naručiti se može u roku od 7-10 dana, a za mamografiju u roku od 30 dana, dok se u nekim gradovima za takve preglede čeka i više od 12 mjeseci.

Grad Labin kroz Projekt Labin Zdravi grad provodi niz preventivnih zdravstvenih programa namijenjenih očuvanju zdravlja građana. Zdravstvena aktivnost namijenjena prevenciji raka dojke, jednog od vodećih uzroka smrtnosti među ženama, u Gradu Labinu započela je 2003. godine, kada je velikom humanitarnom akcijom nabavljen mamograf, aparat za rano otkrivanje raka dojke i novi ultrazvučni uređaj. Radi smanjenja lista čekanja Grad Labin osigurao je sredstva za dodatan rad  tima na mamografskim pregledima. Žene mogu obaviti pregled i bez uputnice, koji je potpuno besplatan jer troškove osigurava Grad Labin. Tim za mamografske preglede čine specijalistica radiologije i ultrazvučne dijagnostike dr. Lorena Brnjac, radiološki  tehnolog Ana Mohorić  i rtg. tehničarka Aleksandra  Santaleza.

Specijalistica radiologije i ultrazvučne dijagnostike  dr. Lorena Brnjac naglasila je da se nakon mamografskog pregleda ako postoji indikacija preporučuje i ultrazvučni pregled dojki. Žene  do 40 godine života jednom godišnje kontroliraju se samo ultrazvukom dojki i ako postoji medicinska indikacija može se napraviti i mamografija. Izrazila je zadovoljstvo odazivom na mamografske preglede u Labinu koji iznosi oko 75% ukupne populacije žena što dokazuje visoku osviještenost žena o potrebi obavljanja preventivnih pregleda. Naglasila je važnost preventivnih pregleda jer na vrijeme uočene pojave bolesti garantiraju spašavanje života. 

U 2018. godini obavljeno je 1594 mamografija, od čega 266 bez uputnice te 1346 ultrazvučnih pregleda dojki, od čega 367 bez uputnice. Mamografski pregledi počinju se obavljati nakon 40 godine dok se ultrazvuk dojki preporučuje djevojkama već od 20 godine.

Koordinatorica Labin Zdravog grada, Vesna Blažina Hatić rekla je kako besplatne mamografske preglede i ultrazvuk dojke novčano pokriva Grad Labin iz svog proračuna za što se izdvaja 80 tisuća kuna godišnje.

Žene se prevencijom mogu zaštiti od ove zloćudne bolesti. Stoga, svakako ako ste mlađi od 40 napravite samopregled jedanput mjesečno, a klinički pregled i ultrazvuk jedanput godišnje. Žene se na mamografske preglede i ultrazvuk dojki mogu javiti sa uputnicom ginekologa ili izabranog obiteljskog liječnika ili direktno bez uputnice ugovoriti pregled sa službom za RTG dijagnostiku na telefon 650 991 ili e-mail rtg.labin@idz.hr.


Foto: Max pixel, ilustracijarak rak dojke žena mamografija zdravlje prevencija idz istarski domovi zdravlja zdravlje ultrazvuk labin zdravi grad