PREVARANTICA POKRALA 88-GODIŠNJAKA IZ LABINA

PREVARANTICA POKRALA 88-GODIŠNJAKA IZ LABINA

25.3.2021. // PU Istarska // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Labinska je policija jučer zaprimila prijavu 88-godišnjaka da mu je nepoznata ženska osoba otuđila iz doma nekoliko desetaka tisuća kuna.

Naime, 9. ožujka oko 12 sati muškarac je u svoj stan u Labinu pustio ženu koja je prodavala raznu robu. Ponudila je 88-godišnjaku da isproba ležaljku za masiranje i dok je muškarac isprobavao ležaljku, žena je iskoristila njegovu nepažnju i otuđila mu iz ormara novčanik s ušteđevinom.

Policijski službenici utvrđuju okolnosti događaja i tragaju za nepoznatom ženom.

Budući da su slučajevi iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba učestali, policija upozorava građane da budu oprezni i da pripaze koga puštaju u svoj dom kako ne bi postali žrtve kaznenih djela.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju kao dostavljači pošiljki, zdravstveni djelatnici, policijski službenici, pripadnici inspekcijskih službi, pripadnici vjerskih zajednica i slično te tako dovode u zabludu oštećenu osobu u pogledu službenog ili društvenog položaja. Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja pa se prikazuju kao nepokretni, slijepi, gluhonijemi ili kao žrtve požara, poplava, potresa i slično. Česti su slučajevi, poput posljednjeg zabilježenog, da počinitelji pod izlikom prodaje predmeta koriste povjerenje građana i otuđuju im predmete za vrijeme boravka u stanu ili im predmete manje vrijednosti prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi,
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ''špijunku'' ili korištenjem sigurnosnog lanca,
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice,
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti,
  • budite sumnjičavi,
  • ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede,
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama. 

Budite oprezni, ne puštajte neznance u svoj dom i pobrinite se da o opasnostima koje vrebaju upoznate svoje roditelje, bake i djedove jer upravo su oni meta ovakvih drskih počinitelja.
 

prevara prevrantina