Prestižna znanstvena nagrada: Lucijan Mohorović nominiran za Sarnat

Prestižna znanstvena nagrada: Lucijan Mohorović nominiran za Sarnat

21.8.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Ginekolog i opstetičar, primarijus doktor znanosti Lucijan Mohorović nominiran je za međunarodnu nagradu Rhoda i Bernard Sarnat, koju dodjeljuje američki medicinski institut za radove iz područja mentalnog zdravlja. Mohorović je autor brojnih zapaženih radova o utjecaju okoliša na trudnoću te kasniji razvoj djeteta, uključujući i mentalne sposobnosti.

Doktorirao je na temu methemoglobina, patološkog oblika eritrocita. Istraživanja na tu temu obnovio je 2000. godine, a tri godine kasnije publicirao je u međunarodnom znanstvenom časopisu rad koji je do danas ostao prvi po važnosti među tristotinjak sličnih članaka. Posljednji u nizu radova, predavanje na temu jesu li žutica, šum srca te kasnije poteškoće djeteta u učenju i pamćenju posljedica izloženosti majke oksidantima iz okoliša, dobilo je prvu nagradu na znanstvenom skupu Fetus kao pacijent održanom prošle godine u Frankfurtu.

Nagrada Rhoda i Bernard Sarnat dodjeljuje se od 1991. godine u znak sjećanja na istoimene znanstvenike i supružnike. Dobitnici će biti proglašeni sredinom listopada. (R. S. )

ginekologija opstetricija lucijan mohorović znanost dostignuće sarnat rhoda i bernard sarnat primarius