Preminuo Marin Brkarić - prvi labinski gradonačelnik, zamjenik istarskog župana i saborski zastupnik

Preminuo Marin Brkarić - prvi labinski gradonačelnik, zamjenik istarskog župana i saborski zastupnik

19.12.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Marin Brkarić, bivši labinski gradonačelnik, zamjenik istarskog župana i saborski zastupnik, preminuo je jutros u svom domu nakon duge bolesti.
Rođen je 16. studenoga 1955. godine u Šušnjevici. Nakon završenog pravnog fakulteta zaposlio se u Istarskim ugljenokopima Raša. Godine 1988. izabran je za predsjednika Skupštine Općine Labin. Na prvim demokratskim izborima 1990. godina izabran je za predsjednika Općine Labin kao kandidata SKH-SDP-a.

Dvije godine kasnije pristupa IDS-u te na izborima 1993. godine postaje prvi gradonačelnik tek formirane lokalne jedinice samouprave grada Labina. Gradonačelnikom ostaje do 2000. godine kada prelazi na dužnost zamjenika istarskog župana. Na parlamentarnim izborima 2007. godine izabran je za saborskog zastupnika IDS-a. U Saboru je predsjedao Odborom za turizam i djelovao u Odboru za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Grad Labin održat će večeras u 18 sati komemoraciju. Posljednji ispraćaj bit će sutra u 14 sati u Šušnjevici, u krugu obitelji. (R. SELAN)
 
 

Marin Brkarić, rođen je 16.11.1955.god. u Rijeci. Djetinjstvo i mladost proveo je u Šušnjevici (općina Kršan). Nakon završene gimnazije u Labinu, upisuje studij prava u Rijeci. Diplomirao je 1980.godine kao stipendista I.U.R.-a. Iste godine (1980.) zaposlio se u I.U.R. gdje je radio do 1987.god. Nakon toga obnašao je funkciju Predsjednika općinskog odbora SKH.

 

Od 1989. godine predsjednik je Skupštine Općine Labin, a od 1993. do 2000. godine prvi gradonačelnik Grada Labina nakon demokratskih promjena u Republici Hrvatskoj. Od 2000. do 2008. godine Marin Brkarić obnašao je dužnost zamjenika župana Istarske županije, a od 2008. do 2011. godine zastupnika u Saboru RH.

 

U mandatu saborskog zastupnika obnašao je niz odgovornih funkcija, kao što je predsjednik Odbora za turizam,  član Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, član Odbora za međuparlamentarnu suradnju,  član Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru Republike Hrvatske - Europske unije i  član Nadzornog odbora Hrvatskog fonda za privatizaciju.

 

Kroz čitavo ovo razdoblje Marin Brkarić nesebičnim radom i zalaganjem zadužio je Labinšćinu i Grad Labin. Naročitu skrb iskazao je u prvim danima Domovinskog rata, kada je pružio nesebičnu potporu mnogobrojnim izbjeglicama Domovinskog rata iz ratom ugroženih područja  Republike Hrvatske  te svim učesnicima postrojbi HV sa ovih prostora.

 

Nadalje, Marin Brkarić je u 11 godina obnašanja najviše dužnosti u Labinu dao poseban doprinos  razvoju i promicanju interesa Labinšćine i Grada Labina, a kao zamjenik župana IŽ i zastupnik u Saboru RH naročito se istaknuo u rješavanju vitalnih pitanja razvoja Istarske županije, prije svega u oblasti turizma, zdravstva i socijalne skrbi.

 

Komemoracija za Marina Brkarića održat će se večeras u 18,00 sati u Velikoj vijećnici Grada Labina.

 

Labin.hr

marin brkarić labin gradonačelnik