Preminuo Josip Diminić 1937. - 2019. istaknuti labinski umjetnik

Preminuo Josip Diminić 1937. - 2019. istaknuti labinski umjetnik

18.5.2019. // Radio Labin // Objavljeno u kategoriji Društvo

Preminuo je Josip Diminić, umjetnik čije je ime duboko uklesano u povijest labinske, istarske, ali i hrvatske likovne scene.

Tužan dan za Labin - napustio nas je bard labinske likovne scene prof.emer. Josip Diminić... Sanjarska duša vinula se poput ptice, njegovog omiljenog Tića, zauvijek slobodna u nebeskim prostranstvima...

Više Radio Labin


O istaknutom labinskom umjetniku


Diminić, Josip (Diminići kod Labina, 17.VI.1937), kipar, slikar. Školovao se u Diminićima i Labinu, te u Školi za primijenjene umjetnosti u Zagrebu gdje je 1957. godine maturirao na slikarskom odjelu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao jeslikarstvo 1963. godine kada se počinje baviti i skulpturom. Postao je članom ULUH-a, današnjeg HDLU-a te se vratio u Labin gdje nastavlja stvarati u svom ateljeu .


Sve vijesti vezane za Josipa Diminića


Foto: Arhiva Glada Istre, prilikom inaguriranja suvremenog umjetničkog djela masline kao stalnog postava Kuće istarskog maslinovog ulja u Puli 20. prosinca 2018. godine.

JOSIP DIMINIĆ rođen je 1937. u Sv. Lovreču (Diminići) kraj Labina gdje pohađa OŠ. Školovanje nastavlja u Zagrebu na Školi primijenjene umjetnosti, te na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je diplomirao slikarstvo u klasi prof. Marina Tartaglie. Tu  upoznaje svoju cjeloživotnu pratilju, također slikaricu, JASNU MARETIĆ. Po zajedničkom povratku u Labin počinju s radom u OŠ, a on i na kontinuiranoj gradnji svoje umjetničke vertikale. Godine 1968. ideator je i suosnivač Labinskih ateliera, umjetničke grupacije koja je postala likovnim fenomenom bivše države i koja je Labin iz postrudarske depresije stavila na mapu umjetničkih gradova. Tu su se angažirali svi likovni umjetnici, no JOSIP DIMINIĆ vidno i opipljivo najviše, posebice na formiranju mladih umjetnika, koliko i potrebne kulturne infrastrukture, poput Narodnog muzeja i njegove izložbene djelatnosti, zatim ateliera labinskih umjetnika i na koncu, kao kruna njegova pregnuća, tu je Mediteranski kiparski simpozij posvećena suvremenom, monumentalnom, parkovnmnom kiparstvu, u trajanju od 1970. godine. Od te godine umjetnik se kontinuirano bavi kiparstvom.

Zaslugom svojeg visoko cijenjenog organičkog idioma, pretočenog u kolorirane skulpture, prateće crteže i grafičke listove, JOSIP DIMINIĆ postaje član 1975. godine ugledne Galerije Forum u Zagrebu. Od 1984. pa do umirovljenja 2008. godine redovni je prof.  kiparstva na Odsjeku za likovnu umjetnost Filozofskog fakulteta u Rijeci, kasnije Akademije  primijenjene umjetnosti, čiji je i suosnivač, obogaćen zasluženim počlasnim zvanjem prof. emeritusa. Suutemeljitelj je bijenalne međunarodne izložbe Ars Histriae, studentske likovne kolonije Montraker u Vrsaru, utemeljitelj je svakogodišnje manifestacije Labinski uzleti likovnosti i mnogih drugih. Na svom stvaralački bogatom, kontinuiranom i dosljednom putu izlagao je na preko 120 samostalnih izložbi u zemlji i svijetu, te na više od 400 skupnih selektiranih izložbi u Hrvatskoj i u inozozemstvu. Autor je 11 grafičkih mapa. Likovno je opremio nekoliko knjiga. Autor je prestižnih nagrada: Prstenac u Barbanu, Arena filmskog festivala u Puli i Kiklop Sajma knjige u Puli. Grafikama i skulpturama uredio je niz poslovnih prostora, interijera i eksterijera. Djela mu se nalaze u zbirkama brojnih muzeja i galerija, te u privatnim zbirkama. O njemu su pisali ugledni povjesničari umjetnosti, novinari i književnici. Tiskane su mu tri monografije i njegova putopisna knjiga Ljepoti je mjesto u Kini.

Kao ikone njegove stilnosti izdvajaju se dvije likovne paradigme, u mnogobrojnosti  njegovih komornih i monumentalnih skulptura. To je njegova Oranica na Mediteranskom kiparskom simpoziju iz 2011. godine koja suptilno sažima duhovni put umjetnika koji je okrenut korijenima i njihovom nezaboravu. Tu emociju sa minimalnim likovnim sredstvima umjetnik sublimira u snažnu ljudsku i umjetničku molitvu zemlji. Njegovo drvo života naslovljeno Posveta maslini u Muzeju masline i maslinarstva Istre u Puli iz 2018. godine nosi istu autorsku stigmu, no realizirana je kao memento na sve stvaralačke faze i idiome umjetnika koji susljedno grade čudesnu ljepotu umjetničkog djela.

JOSIP DIMINIĆ, ovaj veliki sin Istre, jednako velik kipar i slikar, svoje će krajnje počivalište naći na groblju u Sv. Lovreču /Diminići/ u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. u 16,00 sati.

Komemoracija će se održati u velikoj vijećnici Grada Labina u četvrtak 30. svibnja 2019. godine u 11,00 sati.


josip diminić in memoriam umjetnost umjetnik bijela cesta