Prema novom Zakonu o turističkim zajednicama: Grad Labin iz najvišeg u najniži razred, Raša,Pićan i Nedešćina u višem

Prema novom Zakonu o turističkim zajednicama: Grad Labin iz najvišeg u najniži razred, Raša,Pićan i Nedešćina u višem

3.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prije dva tjedna na snagu je stupio novi pravilnik o proglašavanju turističkih općina i gradova i o razvrstavanju naselja u turističke razrede, što je bio preduvjet da se lokalne turističke zajednice prilagode novom Zakonu o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma. Zakonu stupa na snagu početkom godine, a TZ-i su mu se trebali prilagoditi do kraja listopada.

Međutim, niti jednom to nije uspjelo jer je Ministarstvo turizma smjernice o prilagodbi, koje su bile neophodne prije bilo kakvog poteza lokalnih TZ-a, poslao tek početkom rujna. Na osnovi smjernica TZ-i su morali izraditi nove statute, koji se šalju na suglasnost u Ministarstvo, a u njih je trebalo ugraditi i odredbe iz novog pravilnika. Tek nakon suglasnosti Ministarstva TZ-i mogu sazvati osnivačke sjednice svojih skupština, gdje će se izglasati novi akti TZ-a čime će se dovršiti prilagodba novom zakonu. Inače, upravo se prema razredima turističkih mjesta obračunava visina boravišne pristojbe.

U Istri su se u razredu A nakon novog razvrstavanja našli Buje, Plovanija, Buzet, Labin, Rabac, Dajla, Novigrad, Pazin, Baderna, Červar-Porat, Poreč, Pula, Rovinj, Bašanija, Katoro, Savudrija, Umag, Zambratija, Peroj, Vodnjan, Bale, Brtonigla, Karigador, Fažana, Kaštelir, Motovun, Livade, Tar, Vabriga i Vrsar. U kategoriji B smjestili su se Žminj, Vižinada, Višnjan, Svetvinčenat, Sveta Marina, Ravni, Koromačno, Raša, Krnica, Ližnjan, Grožnjan, Kanfanar, Lovrečica i Roč. Svi istarski gradovi svrstani su u razred D, osim Rovinja i Umaga, koji su u razredu C. Isti je slučaj s općinama. U razredu A našli su se jedino Medulin i Funtana, a u razredu C Fažana i Sveti Petar u Šumi.

U viši su razred prešli Buzet, Hum, Pazin, Bale, Grožnjan, Kanfanar, Ližnjan, Motovun, Livade, Pićan, Raša, Nedešćina, Sveti Petar u Šumi, Svetvinčenat, Višnjan i Žminj. Cerovlje, Gračišće. Karojba i Sveti Lovreč koji su u pravilniku iz 2007. bili u razredu D, nisu ušli u novu sistematizaciju. S druge strane, u pravilnik je prvi put uvršteno Lanišće i to u razred D, jedina istarska općina koja dosad nije imala turističku zajednicu.

Prema novom zakonu, TZ se obavezno mora osnovati u onim općinama i gradovima koji su razvrstani u razred A ili B, ili ako je neko naselje u sklopu lokalne jedince samouprave u tom razredu. U slučaju da pojedini gradovi i općine, koje nisu obavezne osnovati TZ, ne formiraju svoju zajednicu, moraju se udružiti s ostalima sebi sličnima i osnovati TZ područja, kao što je primjerice TZ središnje Istre. (B. BAN)

grad labin zakon o turističkim zajednicama tz turizam radmila paliska kos raša koromačno nedešćina