Prekršajni sudovi u Labinu i Buzetu »Gase« se i pripajaju Pazinu

Prekršajni sudovi u Labinu i Buzetu »Gase« se i pripajaju Pazinu

4.2.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Društvo

Prijedlogom Zakona o područjima i sjedištima prekršajnih sudova za koji je u aktualnom saborskom zasjedanju predviđen hitni postupak planira se ukidanje sudova u Buzetu i Labinu te njihovo pripajanje Prekršajnom sudu u Pazinu. O tome bi se trebalo raspravljati ovog tjedna.
Racionalizacijom se namjerava umjesto 114 sudova (koliko ih je sada ustanovljeno; radi ih 106, a među osam koji nisu započeli s radom je i sud u Bujama) osnovati 59 prekršajnih sudova.

Kriteriji kojima su se u Vladi, odnosno Ministarstvu pravosuđa rukovodili kod predlaganja zakona je broj predmeta, njihov godišnji priliv, najmanje tri suca i da međusobna udaljenost sudova bude manja od 50 kilometara.


U Istri bi tako postojali sudovi u Pazinu, Puli, Rovinju, Poreču i Umagu. Predlaže se da zakon stupi na snagu 1. srpnja, a Ministarstvo treba najkasnije do 2019. osigurati radni prostor i tehničku opremljenost u sjedištima onih sudova koji su nastali spajanjem više prekršajnih sudova. U nadležnosti je ministra da u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona donese pravilnik kojim će odrediti dinamiku osiguravanja tih uvjeta.
Kada je u svibnju 2007. bila rasprava o zakonu o sjedištima općinskih sudova, Istra se također našla na tapetu. Lavinu nezadovoljstva izazvali su prijedlozi o ukidanju općinskog suda u Poreču, pa onog u Rovinju, što se uspjelo spriječiti, ali ne i pripajanje buzetskog suda pazinskom iako su se tome usprotivili Gradsko vijeće Buzeta i Županijska skupština te većina saborskih zastupnika iz Istre. Priča se sada ponavlja, ali s prekršajnim sudovima.


Od labinskog gradonačelnika Tulija Demetlike saznajemo da je čim je saznao za zakonski prijedlog kontaktirao zastupnika Marina Brkarića iz Labina da pokuša argumentirati kontraprijedlog da Prekršajni sud u Labinu nastavi s radom. Uz dugogodišnje postojanje tog suda Demetlika veli i da je to turističko područje te da je i zbog toga potrebno da sud nastavi raditi. Podsjetio je i da je ranije postojao prijedlog o spajanju sudova pa bi se tako u Labinu mogli spojiti općinski, koji je jedan od najažurnijih sudova u Hrvatskoj, i prekršajni sud.


- Svjesni smo potrebe da se štedi, ali prekršajni sud mora biti na usluzi građanima i turistima, kaže Demetlika, koji misli da imaju dovoljno argumenata da pokušaju utjecati na zakonodavca.


Gradonačelnika Buzeta Valtera Flega - koji se nedavno, nakon razgovora u Ministarstvu pravosuđa i Vrhovnom sudu, uspio izboriti da se za sada općinski sud ne zatvori - ne iznenađuje što se sada isto događa s prekršajnim sudom. Spajanje općinskog i prekršajnog suda u Buzetu u svibnju 2006. bio je pilot-projekt Ministarstva pravosuđa koji Flego naziva »neuspjelim eksperimentom«. Budući da sada u Buzetu djeluje Stalna služba suda, Flego očekuje da će se sličan model primijeniti i za tamošnji prekršajni sud jer se ne zna kada će se stvoriti uvjeti za rad u Pazinu.
- Formalno spajanje sudova nitko ne može zaustaviti, ali nama je važno da sud funkcionira u Buzetu da naši građani ne moraju ići u Pazin. Tamo nema mjesta niti za naše suce, a kamoli za naše stranke, veli Flego, koji smatra da bi se nekoliko dana u tjednu moglo raditi u Buzetu, a i suci bi mogli odlaziti u Pazin rješavati neke predmete. Zastupnici će pokušati nešto učiniti, ali Flego nije optimist jer vladajuća koalicija ne uzima u obzir argumente.

Jedan od argumenata je i da je Buzet blizu granice pa je najveći broj prekršajnih predmeta vezan upravo uz granicu.


- Ima jako puno razloga da se ne ugase prekršajni sudovi u Labinu i Buzetu. U Labinu je u posljednje dvije-tri godine bilo prosječno godišnje oko 1.800 predmeta, rade dva suca i dosta je predmeta vezano za strane državljane zbog turizma. Buzet je pogranično područje, tvrdi zastupnik IDS-a Marin Brkarić koji će i amandmanom tražiti da se ta dva suda u Istri ne ukidaju.

On ne vidi razloga da se baš sada ide u ukidanje sudova i smatra racionalnijim i jeftinijim da 1.800 osoba uslugu dobiju u Labina, a ne da 1.800 osoba mora na sud putovati u Pazin. Brkarić osobno misli da bi rješenje moglo biti da se pri općinskim sudovima formiraju posebni prekršajni odjeli.

S. BENIĆ

 

Foto: prekršajni sud u Pazinu

zakon pravosuđe prekršajni sud ukidanje labin pazin buzet marin brkarić demetlika turizam