Preko puta Tunarice umjesto kamenoloma Pedrola u Raklju niče marina sa 200 vezova

Preko puta Tunarice umjesto kamenoloma Pedrola u Raklju niče marina sa 200 vezova

24.11.2009. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Kamenolom Pedrola u Raklju krajem 2010. godine trebao bi prestati s radom, odnosno do tada bi trebala biti dovršena sanacija započeta još 2006. godine, kada je, prema odredbama iz županijskog prostornog plana, odlučeno da se svi kamenolomi na obali (osim onih od državne važnosti poput Koromačna) zatvore i saniraju. Obvezu sanacije ima tvrtka Maškun iz Raklja - koncesionar pomorskog dobra i vlasnik dozvole za eksploatiranje kamena.

Direktor tvrtke Maškun Rade Radulović kaže da im do isteka roka sanacije ostaju još dva milijuna tona sirovine te da će, prema svemu sudeći, probiti rokove sanacije, odnosno da će zahtijevati produženje roka. - Iako se bližimo kraju, mislim da nećemo moći ispoštovati rok. U pitanju je viša sila, rekao je Radulović, koji pojašnjava da je tvrtku, kao i mnoge druge, pogodila recesija te da rade s 30 posto manje kapaciteta. Kaže da tržište ne može prihvatiti predviđenih 1,8 milijuna tona sirovine godišnje, već samo od 1,3 do 1,5 milijuna.

Zahtjev za produženje roka uputit će Županiji, a ukoliko ga prihvati, tvrtka će morati ponovno u borbu s pripremom dokumentacije. Ukoliko Županija odbije zahtjev, kaže nam Radulović, nemaju kamo. No, budući da je tvrtka za dovršetak sanacije državi dala bankovno jamstvo te da je sanacija kamenoloma od društvenog interesa, Radulović je optimističan.

Kamenolom, kaže, sada radi sukladno dopunjenom rudarskom projektu, odnosno prema novoj prostornoplanskoj dokumentaciji. Dodao je da se zahtjev za produženje roka neće odnositi na traženje proširenja granica eksploatacijskog polja, koje je uvijek isto, a radi se o 20 hektara zemljišta. Nakon sanacije prostor kamenoloma bit će stepenasto oblikovan.

Na mjestu sadašnjeg kamenoloma Pedrola Prostornim planom općine Marčana predviđa se izgradnja luke nautičkog turizma, odnosno marina Rakalj - Sv. Agneza s 200 vezova. Bazen marine (iskopat će se zemlja i ispuniti morem) bit će širok 150, dugačak 360 metara, a kopat će se na kraju kamenoloma, pet metara ispod razine mora. (N. SOFTIĆ)

Fotogalerija: LC Labin.com 2007.

 

rakalj tunarica zaljev marina kamenolom kamenolom rakalj pedrola