Prekinut krijumčarski lanac heroina Prema Labinu, Rovinju i Poreču

Prekinut krijumčarski lanac heroina Prema Labinu, Rovinju i Poreču

17.10.2021. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Crna kronika

Velikom akcijom Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta pod imenom "Grota", nakon višemjesečne pripreme, razbijen je široki dilerski lanac kojim se iz Bosne i Hercegovine heroin dopremao u Istru i Dalmaciju.

Operativnom je akcijom obuhvaćeno 12 osoba, od kojih 9 hrvatskih državljana, a troje državljana Bosne i Hercegovine. Hrvatski državljani su ova godišta: 1976., 1980., 1977., 1978., 1982., 1973., 1978., 1975., i 1970., a bosanski: 1981., 1995. i 1971. Praćeni su od lanjskog prosinca, a uhićeni u četvrtak i petak.

Veći dio njih je otprije poznat policiji po kaznenim djelima vezanim uz zlouporabu droge. Policija ih sumnjiči da su počinili kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i prometa drogama odnosno da su krijumčarili drogu s područja BiH na područje Hrvatske. Zakonski predviđena kazna za ovakvo djelo je od 1 do 12 godina. U kriminalističkom istraživanju ukupno je na više mjesta pronađeno i oduzeto 19.279 grama heroina, 1.331 gram amfetamina, 100 komada ecstasyja, 1 kilogram marihuane, vage, smjese za povećanje droge, mobilni uređaji i veći iznosi kunskih i deviznih sredstava.

Jedanaest je osoba uhićeno, a jedna je osoba u bijegu (kurir iz BiH). U Istri je akcija provedena u Labinu, Rovinju i Poreču. Osim riječkog PNUSKOK-a akcija je provedena u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Pazinu, te odličnom suradnjom s Državnom agencijom za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA), Upravom kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova, splitskim PNUSKOK-om i Službom organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske.

U koordiniranoj akciji na području Splita i Istre provedeno je 30 dokaznih radnji pretraga osoba, domova, garaža i poslovnih prostora u kojima su pronađeni predmeti kaznenog djela odnosno droga, novčana sredstva, i drugi predmeti, te su prikupljane obavijesti važne za utvrđivanje ovih i drugih kaznenih djela te otkrivanja njihovih počinitelja. Zaplijenjena roba i novac (oko milijun kuna u kunama i eurima) prezentirani su na konferenciji za novinare održanoj u Policijskoj postaji Pazin.

- Ovom operacijom prekinut je krijumčarski kanal koji je iz Sarajeva plasirao robu za potrebe ilegalnog tržišta u Istri i Dalmaciji, kazao je voditelj riječkog PNUSKOK-a, Božo Barbarić, koji je ocijenio da se radi o "izuzetno velikoj zapljeni" i da se radi o prekidu "jednog od većih distribucijskih kanala prema Hrvatskoj". Očekuje se da će se cijena (ilegalnog) heroina na području Pule i Istre podignuti.

Na novinarsko pitanje o "čistoći" droge Barbarić je odgovorio da ona još nije vještačena, dok o samoj novčanoj vrijednosti nije htio govoriti, jer bi to moglo za neke djelovati motivirajuće. Na pitanje o izvornoj zemlji iz koje potječe ova droga odgovorio je da se uvijek može pretpostaviti da se radi o Bliskom Istoku. Radi se o balkanskoj ruti koja ima više krakova, a jedan od njih ide preko BiH (drugi idu preko Albanije, Bugarske, Rumunjske...).

- Nakon prvih prikupljenih saznanja i podataka operativnim radom na terenu da se čine kaznena djela iz domene zlouporaba droga uspostavljena je međunarodna policijska suradnja sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH, kazao je Goran Rebić vođa operativne skupine PNUSKOK-a Rijeka dodavši da je tijekom gotovo godinu dana trajala ta međunarodna izmjena podataka. Pojedinci su bili praćeni od 14. prosinca 2020. godine.

To je rezultiralo provođenjem posebnih dokaznih radnji koje su pak dovele do utvrđivanja da se krijumčarenje provodi motornim osobnim i teretnim vozilima preko graničnog prijelaza Kamensko. Zanimljivo je da su, uslijed epidemioloških mjera, krijumčari koristili fiktivna pozivna pisma za poslovne sastanke.

- Procesuirano je 10 osoba s područja Istarske županije. Naš fokus kroz ovu akciju bio je da kroz uličnu redukciju obuhvatimo više krajnjih kupaca koji bi nas doveli do srednjih i viših dilera s područja Istre, kazao je Dino Hajdarević voditelj Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta pri Policijskoj upravi istarskoj. "Ovom akcijom smo presjekli lanac distribucije droge prema većim centrima na području Istre, prema Labinu, prema Rovinju, prema Poreču, naravno i prema širem području Pule", kazao je Hajdarević.

Na području Istre pronađeno je više od 4 kilograma heroina i više od 800.000 kuna za koje se opravdano pretpostavlja da potječe od "dilanja". Kriminalistička obrada se nastavlja.

krijumčarski lanac heroin labin rovinj poreč grota pu istarska policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije o organiziranog kriminaliteta