Preinovativni za ZG Festival: Kršanci plesali uz mih i didgeridoo, pa ih isključili

Preinovativni za ZG Festival: Kršanci plesali uz mih i didgeridoo, pa ih isključili

10.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

"Balooning", plesna koreografija koja kombinira istarske, afričke i australske plesove, kojom je kršanski KUD "Ivan Fonović Zlatela" prvoga dana lipnja nastupio na Drmeš - DA festivalu u Zagrebu, ocjenjivačkom je žiriju bila "zanimljiva, ali čudna", pa je Kršance stoga isključio iz konkurencije za nagradu.

- Bili smo preotkačeni, ali takvu smo reakciju i očekivali. Učinili smo to namjerno, da malo proširimo horizonte. Smatram da smo time pokazali želju za otvorenijim konzumiranjem tradicijskih vrijednosti i većim naglašavanjem suvremenosti i ljudskosti u odnosu na sadržaj i zadovoljavanje normi hrvatske folklorne prakse, kaže Zoran Karlić, predsjednik KUD-a.

Antonella Juranić i Marko Smoković plesali su na glazbu koju je Karlić izvodio na mihu, Armin Poldrugovac na djembeu - afričkim bubnjevima, a Branimir Šajina, ujedno i autor plesne koreografije, na australskom didgeridoou. Priča govori o lopovu koji zaspaloj djevojci ukrade štap. Ona se budi i kreće u potragu za štapom, a borba i nadmudrivanje dvoje protivnika oko željenog predmeta popraćena je uključivanjem miha. Na kraju djevojka vraća štap, a lopov biva odbačen na drugi kraj pozornice.

- Plešem već deset godina, ali prvi put nešto što nije ni moderno ni tradicijsko, i to mi se jako sviđa. Na svakoj smo probi mijenjali koreografiju jer smo imali mnoštvo ideja i nismo ih sve mogli uklopiti, kaže Juranić.

- Htjeli smo nešto novo, pa smo odustali od klasičnog "prebiranja" u balunu, koraka gdje noga udara na peti i šesti takt i odlučili se za stupanje u kojemu noga udara na svaki drugi takt, objasnio nam je Smoković.

 Drmeš - DA koncipiran je kao predstavljanje hrvatskih narodnih plesova u izvođenju plesnih parova, ali u izmijenjenim okolnostima. Otvoren je, dakle, kreativan prostor za estetizaciju narodnog plesa, što podrazumijeva nove korake, pokrete, geste i scensku obradu, ali u skladu sa stilskim značajkama tradicije. Drugim riječima, ne mijenjati, nego sukladno izvornom predlošku nadograđivati prema vlastitom ukusu i doživljaju. Budući da "balooning" sadrži elemente afričkih i australskih plesova, žiri je bio mišljenja da izlazi iz okvira propozicija.

Pun pogodak "Zlatela" je postigao prije dvije godine kada je pobijedio na tom festivalu s balunom koji je Šajina na vlastitu koreografiju i uz Karlićevu svirku na mihu, izvodio sa Sanjom Baćac. A "balooning" će se svirati i ubuduće jer ga publika prihvaća s oduševljenjem, što se vidjelo na njegovoj praizvedbi 31. svibnja prilikom otvaranja festivala Tradinetno u pazinskom Kaštelu. Karlić najavljuje nastup za Dan općine Kršan, 27. srpnja, i potom na Labin Art Republici, a uz to ples će postati sastavni dio nastupa etno skupine Šćike potekle iz KUD-a "Zlatela". (Robi SELAN)

kud zlatela folklor zoran karlić marko smoković antonella juranić