Predstavljeni rezultati Europskog projekta MITOMED+, potpisan memorandum

Predstavljeni rezultati Europskog projekta MITOMED+, potpisan memorandum

29.1.2020. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Institut za poljoprivredu i turizam Poreč organizirao je 28. siječnja konferenciju za medije povodom završetka Europskog projekta MITOMED+ (Models of Integrated TOurism in the MEDiterranean Plus – MITOMED+) koji završava 31. siječnja. Pritom je predstavljen i novi projekt WINTER MED (Winter Islands Network for all year round Tourism ExpeRience in the MEDiterranean – WINTER MED) koji je započeo 1. studenog 2019. godine.

Osim predstavljanja rezultata održanog projekta, u kojem je Labin sudjelovao kroz uređenje plaže Girandella, Novigrad plažom Karpinjan te Poreč  uređenjem zelene plaže na Gradskom kupalištu, potpisan je i memorandum o razumijevanju između Instituta i Upravnog odjela za turizam Istarske županije, gradova Poreča, Novigrada, Labina, Rovinja te TZ Pule i Malog Lošinja. Svrha memoranduma je osigurati širu, transnacionalnu implementaciju rezultata projekta MITOMED+, u cilju poticanja održivog i odgovornog razvoja obalnog i pomorskog turizma. Sporazum je u ime Grada Labina potpisala zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada.

Na jučerašnjoj konferenciji prezentirani su i alati kreirani u okviru projekta MITOMED+: otvorena online platforma pokazatelja održivog turizma i model „Zelena plaža“ te Menadžment model za održivo upravljanje obalnim i pomorskim turizmom na Mediteranu.

Osim kreiranih alata prikazani su i rezultati istraživanja provedenih tijekom ljetnih mjeseci 2019. godine u Poreču, Novigradu i Rapcu: Stavovi i zadovoljstvo turista i posjetitelja odredištem prema ETIS upitniku te Zadovoljstvo turista i posjetitelja Zelenim plažama.

Podsjetimo, u sklopu projekta nabavljeno je ukupno šest štednih tuševa, četiri stalaka za bicikle, pet setova kanti za razvrstavanje otpada, sedam kanti za selektivno odlaganje otpadaka, pet pepeljara, pet pametnih klupa, dvije info-ploče za informiranje korisnika o kvaliteti vode, a kreirane su i informativne ploče u svrhu edukacije korisnika plaže a postavljene su na sve tri istarske plaže. Također, na Gradskom kupalištu u Poreču posađeno je 20 novih stabala. Osim navedenog, gradske uprave triju odabranih pilot destinacija, Poreča, Novigrada i Labina, uložile su dodatna financijska sredstva i truda u uređenje ovih plaža.

Novi projekt Instituta - WINTER MED, realizira se u sklopu programa INTERREG MEDITERAN (MED), a koji ima za cilj održivi i odgovorni razvoj obalnog i pomorskog turizma u MED području, odnosno smanjenje izuzetno visoke sezonalnosti turističke potražnje na otočnim destinacijama.

mitomed projekt eu projekt