Predstavljeni projekti izabrani na natječaju Europske komisije

15.10.2007. // Grad Pula (nezavisni portal) // Objavljeno u kategoriji Gospodarstvo

Tri projekta, izabrana na natječaju programa Europske komisije "Interreg III A - CARDS/PHARE Jadranska prekogranična suradnja", predstavio je danas u Puli istarski župan Ivan Jakovčić.

Riječ je o projektu "ADRI. EUR. O.P." kao operativnom programu Jadranske euroregije, projektu "AMAMO" za pristup europskom tržištu autohtonih i tipičnih proizvoda s obje strane Jadrana te o projektu "Adria-food quality" za certifikaciju i registraciju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kako bi se mogli izvoziti u Europsku uniju.

"Europska komisija očito je prepoznala Jadransku euroregiju kao novi način suradnje na Jadranu, kao modernu europsku 'arhitekturu' suradnje koja sada ima i bazu za financiranje", kazao je na konferenciji za novinstvo istarski župan i predsjednik Jadranske euroregije Ivan Jakovčić.

Ukupna vrijednost programa Europske komisije "Interreg III A - CARDS/PHARE Jadranska prekogranična suradnja" je 1,2 milijun eura, a Istarskoj županiji pripast će 79 tisuća eura, rekao je član županijskog Poglavarstva zadužen za međunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otočan.

Dodao je kako je nositelj programa talijanska regija Molise dok je Istarska županija partner nositelj za Hrvatsku.

"Europska komisija donirat će još 59,3 tisuće eura Jadranskoj euroregiji, što će ići Istarskoj županiji s obzirom na to da je koordinator te euroregije. Tim sredstvima zaposlit će se dvije osobe u Istarskoj županiji za vođenje poslova Jadranske euroregije, ali i za pripremu drugih međunarodnih projekata Istarske županije", najavio je župan Jakovčić.

Nakana projekta "Adria-food quality" je podizanje kvalitete proizvodnje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uvođenjem ISO i HASAP standarda što će omogućiti izlazak na europsko tržište.

Projektom "AMAMO" želi se pak povezati obje strane Jadrana tako da se utvrdi koji su sve autohtoni i tipični proizvodi kako bi se jedinstvenim marketingom nastupilo na zahtjevnom tržištu Europske unije, istaknuto je na konferenciji za novinstvo.

CRADS/PHARE EU Istra Projekti regija