Digital Labin 2023 Top Full M - Digital Labin 2023 Top Full

Predstavljena monografija i CD: Labinski limenjaci žila kucavica kulturnog života

Predstavljena monografija i CD: Labinski limenjaci žila kucavica kulturnog života

18.6.2012. // Glas Istre // Objavljeno u kategoriji Kultura

Promocijom monografije i drugog CD-a, začinjenima svečanim koncertom, Gradski orkestar Labina je u pristojno ispunjenom kinu obilježio desetljeće od svog reaktiviranja te 175 godina ovdašnje limene glazbe.

U vrijednoj publikaciji prikaz djelovanja puhačkog ansambla, od 1836. godine kada ga je pod nazivom "Filharmonijsko društvo" (Societa'' filarmonica) osnovala skupina uglednih građana, na 120 stranica donosi autor Tullio Vorano, povjesničar i bivši voditelj gradskog Narodnog muzeja.

Brojni sačuvani pisani dokumenti i fotografije iz različitih država i organizacija, svjedoče o bogatoj povijesti "limenjaka", njihovim usponima i padovima te potvrđuju težnju za školovanim glazbenicima, organiziranim i stručno vođenim u okrilju orkestra.

Prvi labinski voditelj Limene glazbe bio je Nicolo'' Furlanich, ali je najistaknutiji maestro iz razdoblja austrijske uprave bio Ignazio Laube, porijeklom Čeh. Vorano podcrtava i poseban doprinos kasnijeg maestra Felicea Degiulija koji je, kako ističe autor monografije, od 1903. do 1943. godine stvorio homogeni sastav sa starijim i mlađim glazbenicima uz dostignutu "neslućenu razinu sviranja, osobito za nedjeljnih koncerata na labinskom trgu".

U jugoslavenskom razdoblju, pedesetih godina, desetljeće je Limenu glazbu uspješno vodio Plominjanin, samouki glazbenik Josip-Bepi Knapić. Potom je, pak, dugi niz godina "limenjacima", sve do njihovog raspada 1996., ravnao Aleksandar Atanasković koji je osposobio brojne mlade svirače.

Nakon šestogodišnje pauze, labinska je glazba 2002., i to na inicijativu samih svirača, nanovo osnovana pod nazivom Gradski orkestar Labin.

- U zadnjem desetljeću, prvenstveno zahvaljujući izvrsnom i svestranom dirigentu Franku Ružiću, dostignuta je vrlo visoka kvaliteta cjelokupnog ansambla, ali i manjih sastava poput kvarteta saksofonista ili solista poput Tonija Kranjca. Orkestar je ostvario zavidnu afirmaciju i kroz brojna gostovanja u inozemstvu. To zorno, uz ostalo, potvrđuju i dva izdana CD-a te dodijeljeno priznanje Gradskog vijeća Labina udruzi Limena glazba, kaže Vorano koji je na promociji naglasio velik doprinos u izradi monografije Romana Malinarića, glavnog urednika knjige i trubača u Gradskom orkestru.

Pleh muzikanti, pak, potvrdili su utemeljenost silnih laudi izvevši djela klasične glazbe, latinoameričke i moderne numere, repertoar koji zaokružuje njihovu noviju epizodu. Predstavile su se i komorne skupine - kvartet klarineta i saksofona te kombo sastav, a sve je zaokružio književnik Dainel Načinović pročitavši pjesmu "Kad labinska banda zasope", otisnutu i na prvim stranicama monografije. (I. RADIĆ)

 

gradski orkestar labina gradski orkestar monografija limena glazba kultura