Predstavljena knjiga Slobodana Novkovića „Carpathia – Brod-heroj u sjeni Titanica“

Predstavljena knjiga Slobodana Novkovića „Carpathia – Brod-heroj u sjeni Titanica“

20.5.2019. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Kultura

 U organizaciji Gradske knjižnice Labin i Naklada Uliks d.o.o. u petak, 17. svibnja 2019. u polivalentnoj dvorani Knjižnice predstavljena je knjiga Slobodana Novkovića, „Carpathia – brod heroj u sjeni Titanica“.

Nakon više od tri desetljeća bavljenja temom Titanica i nakon dviju objavljenih knjiga na tu temu, autor nam u novoj knjizi donosi dinamičnu, napetu priču o Carpathiji, brodu koji je prvi stigao na mjesto najpoznatije pomorske katastrofe i čija je posada sudjelovala u povijesnoj misiji spašavanja 712 putnika i pomoroca s Titanica. Nova knjiga naglasak stavlja upravo na hrabru posadu broda, posebno na hrvatske članove posade među kojima je bio i veliki broj ljudi s područja Labina i Labinštine, čija se imena i danas spominju u kontekstu ovog herojskog podviga.

Upravo su članovi obitelji naših pomoraca s Carpathije svojom nazočnošću, ali i očuvanim i neprocjenjivim materijalnim uspomenama uveličali ovaj književni susret prepun emocija i ponosa.

Carpathia je već cijelo stoljeće dio naše povijesti, povijesti Istre, Rijeke i Hrvatskog primorja te je ovom knjigom, zahvaljujući velikom entuzijazmu i dugogodišnjem istraživačkom radu autora, dobila spomen kakav zaslužuje i smjelo izašla iz sjene Titanica.

Brojnoj labinskoj publici knjigu su, uz autora, predstavili predsjednik Udruge Titanic 100 Alija Pozderac i urednik knjige Miro Božić.

Susret je moderirala profesorica povijesti Dijana Muškardin.

Gradska knjižnica Labin

gradska knjižnica labin predstavljanje knjige knjiga kultura carpathia titanic slobodan novković povijest