Stampar M - Stampar

Predstavljen projekt „Centar za pomoć starijim osobama“ koji u veljači počinje s radom

Predstavljen projekt „Centar za pomoć starijim osobama“ koji u veljači počinje s radom

9.1.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas je u prostorijama Male vijećnice Grada Labina održana medijska konferencija na kojoj je predstavljen projekt Grada Labina: „Centar za pomoć starijim osobama“ - Izvaninstitucionalna skrb za starije osobe (iznad 65 godina) na lokalnoj razini u cilju poboljšanja kvalitete njihovog života i pomoći u obavljanju svakodnevnih poslova.

 

Grad Labin javio se u srpnju 2012. godine na Poziv Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva pod nazivom "Zajedno za bolje". U rujnu 2012. godine, u suradnji s predstavnicima Udruge Smart iz Rijeke, provedeno je javno savjetovanje na temelju kojeg je pripremljen projekt društvenog razvoja Grada Labina. Na javnom savjetovanju utvrđeni su problemi i potrebe u lokalnoj zajednici na način da su sudionici savjetovanja podjelom u manje grupe (ukupno šest grupa) procijenili i zajednički usuglasili definicije prioritetnih potreba Grada Labina. Po dovršetku rada u grupama utvrđena je lista prioriteta društvenog razvoja Grada Labina. Na prvo mjestu uvjerljivo se „našla“ potreba skrbi o starijim osobama. Po definiranju potrebe društvenog razvoja formiran je Građanski odbor od 9 članova dobrovoljnim prihvatom članstva kao tijelo zaduženo za daljnju pripremu i provedbu projekta. Odbor je proveo istraživanje o procjeni potreba građana starijih od 65 godina sa područja Grada Labina. Cilj anketiranja bio je ispitati koje potrebe starije osobe smatraju najvažnijima za kvalitetniji život, zatim procijeniti broj i kvalitetu ponuđenih usluga, prepoznati „rupe“ u postojećem sustavu te povezati potencijalne korisnike s mapom usluga uz mogućnost kreiranja novih. U istraživanju je sudjelovalo 200-tinjak građana i građanki starijih od 65 godina.

 

Gradonačelnik Tulio Demetlika naglasio je kako je projekt potrebe skrbi o starijim osobama prepoznat od strane lokalne samouprave i građana Grada Labina, a zacrtani ciljevi nisu samo briga za sugrađane treće životne dobi, već i uključivanje šireg sloja građana svih generacija. „Zanimljivo je kako su sve grupe uključene u utvrđivanje liste prioriteta društvenog razvoja Grada Labina prepoznale kao prioritet potrebu skrbi o starijim osobama. Ovaj projekt je korak dalje odnosno odskočna daska u realizaciji budućih sličnih projekata za koje vjerujemo da će biti prepoznati i od strane Europske unije. Želja grada je omogućiti građanima treće životne dobi da i nakon odlaska u mirovinu nastave aktivan i kvalitetan život osiguravanjem ovog oblika vaninstitucionalne pomoći za koji vjerujem da će se nastaviti i nakon završetka projekta kojeg sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva“, zaključio je gradonačelnik.

 

Zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan, ujedno i voditeljica projekta „Centar za pomoć starijim osobama“, napomenula je kako će ovaj projekt doprinijeti i zapošljavanju nezaposlenih osoba. "U Centru će biti zaposlena jedna osoba na radno mjesto voditelja Centra u punom radnom vremenu i jedna osoba na pola radnog vremena za potrebe prijevoza koje bi nudio Centar, a sredstva za plaće navedenih osoba osigurana su od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva", izjavila je Eni Modrušan.

 

Alda Miletić, predsjednica Građanskog odbora i Nada Križanec, članica Građanskog odbora nisu krile zadovoljstvo projektom naglasivši kako je ovaj projekt zahtjevao puno rada i zalaganja budući da je morao zadovoljiti vrlo visoke kriterije Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 

Sanja Dobrić, stručna suradnica u Gradu Labinu govorila je više o samim rezultatima istraživanja koji su pokazali da su starije osobe zainteresirane za vaninstitucionalnu skrb kroz zdravstvenu pomoć u kući, dostavu hrane u kuću, osobu koja obitelji pruža pomoć i obrazovanje, dnevne usluge, prijevoz, pomoćnike za osobnu pomoć, dostavu lijekova i opreme, usluge pratnje, usluge pospremanja kuće, itd.

 

 Ciljevi projekta ostvariti će se kroz sljedeće aktivnosti:

  1. pomoć pri nabavci lijekova i odlaska do/od liječnika,
  2. zdravstvena pomoć–njega i obilazak njegovateljica,
  3. organiziranje i dostava toplih obroka u kuću,
  4. organiziranje pomoći u obavljanju kućanskih poslova - vršenje određenih (manjih) popravaka po kući,
  5. prijevoz do gradskog groblja i centra grada,
  6. pomoć u nabavci osnovnih životnih potrepština i medicinskih pomagala
  7. te ostale kulturne i zabavno sportske aktivnosti kao što su olimpijada za osobe treće životne dobi, pjesničke večeri, turniri u kartanju i šahu i ostale aktivnosti natjecateljskog duha.  

 

Među koristima projekta za lokalnu zajednicu za istaknuti je zapošljavanje nezaposlenih osoba. Poslovanjem Centra upravljati će jedna novozaposlena osoba (radno mjesto: Voditelj/ica Centra) u punom radnom vremenu, te je zamišljeno da će poslove obavljati u uredu, a po potrebi i na terenu. Usluge prijevoza koje bi nudio Centar obavljala bi također novozaposlena osoba (Vozač/ica) na pola radnog vremena. Sredstva za plaće navedenih osoba osigurana su od strane Nacionalne zaklade.  Pored zapošljavanja projekt pridonosi i senzibiliziranju lokalne sredine za potrebe starijih osoba angažmanom volontera. U projektu će sudjelovati ukupno 12 volontera i to: 5 volontera (tim za tehničku podršku u pružanju usluga Centra) srednje stručne spreme za rad sa voditeljem tehničke službe i 7 volontera visoke stručne spreme koji bi se angažirali za rad na strateškom planu razvoja Centra s voditeljem/icom Centra i predstavnikom Građanskog odbora, za dizajn letaka i anketiranje korisnika programa centra te usklađivanje plana razvoja sa rezultatima ankete.

 

Labin je grad koji želi dodatno brinuti i skrbiti za svoje sugrađane treće životne dobi koje su spremne prihvatiti takve oblike vaninstitucionalne pomoći. S druge strane Centar, kroz programe i rad volontera, spreman je takve usluge pružiti. Cilj je približavanje dviju dobnih skupina (mladih i starijih) kako bi se starijim osobama osiguralo dostojanstveno starenje, a mladima kroz volonterski angažman osjećaj solidarnosti, smisla i ispunjenosti. Na području Grada Labina živi značajan broj starijih osoba u samačkim kućanstvima kojima je potrebna određena pomoć zajednice u rješavanju problema prilikom zadovoljavanja njihovih svakodnevnih potreba. Sporazum o sufinanciranju projekta potpisan je krajem prosinca 2012. godine, odnosno 20. prosinca te su odobrena sredstva u iznosu od 264.830,91 kuna. Osim odobrenih sredstava od strane Nacionalne zaklade, Grad Labin je u Proračunu za 2013. godinu osigurao 126 tisuća kuna za provedbu i realizaciju projekta.

 

Do kraja siječnja 2013. godine Grad je u obavezi izraditi dokument kojim će se utvrditi zadaće Građanskog odbora za provedbu projekta uključujući programsko i financijsko praćenje provedbe, izradu modela održivosti projekta te način uključivanja i informiranja građana o provedbi projekta. Za realizaciju i provedbu navedenih usluga Grad Labin urediti će jednu prostoriju u vlasništvu Republike Hrvatske, odnosno u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju koja bi bila sjedište Centra. Prostor se nalazi na adresi Rudarska 1, prizemlje, u sklopu zgrade bivše direkcije Istarskih ugljenokopa Raša što mu daje dodanu kulturnu i društvenu vrijednost. Zgrada se nalazi u području bivšeg rudarsko–industrijskog kompleksa namijenjenog za prenamjenu u Gradsku knjižnicu i multimedijalni kulturni centar.

 

Konferenciji za medije su bili prisutni predsjednica Građanskog odbora Alda Miletić (Hrvatska stranka umirovljenika) i članovi Građanskog odbora Sanja Dobrić (Grad Labin), Marin Zagrić (Mjesni odbor Kature), Jelena Batelić (Savjet mladih Grada Labina), Nada Išin (Hrvatska stranka umirovljenika) i Nada  Križanac (Sindikat umirovljenika). U Građanskom odboru su još i Alen Halilović (Udruga mladih Alfa Albona), Adrijano Biletić (Mjesni odbor Ripenda) i Danijela Zandel (Mjesni odbor Kature) koji zbog obveza nisu bili u mogućosti prisustvovati.

demetlika zagrić centar za pomoć starijim osobama stariji alda miletić