Predstavljen program povodom obilježavanja Dana Europe

Predstavljen program povodom obilježavanja Dana Europe

3.5.2013. // Labin.hr // Objavljeno u kategoriji Društvo

Danas je u prostorijama Grada Labina održana konferencija za medije gradonačelnika Grada Labina Tulia Demetlike na kojoj je predstavljen program povodom obilježavanja Dana Europe u Labinu 8. i 9. svibnja 2013. godine.

 

Naime, 9. svibnja svake godine obilježava se Dan Europe. Ovaj dan službeno je odabran povodom predstavljanja prijedloga Roberta Schumana, tadašnjeg ministra vanjskih poslova Francuske za formiranje Europske zajednice za ugljen i čelik 1950. godine, poznatijeg kao "Schumanova deklaracija“, čije se donošenje smatra početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol.

 

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika naglasio je kako je obilježavanje Dana Europe u ovoj godini, koja je ujedno Europska godina građana, prilika za provođenje aktivnosti koje Europu približavaju njenim građanima. Ove godine Labin će se svojim programom aktivno uključiti u obilježavanje Dan Europe 8. i 9. svibnja 2013. kroz cjelodnevne aktivnosti namijenjene organizacijama civilnog društva, obrtnicima i poduzetnicima, srednjoškolcima i svim zainteresiranim građanima. Program obilježavanja Dana Europe bazira se pretežno na edukativnim radionicama, informiranju građana, poticanju aktivnog Europskog građanstva u godini pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Programom će se predstaviti postojeći i novi instrumenti potpora i prilika. Gradonačelnik je pozvao sve građane da se aktivno uključe i odazovu na konferencije o EU fondovima, da posjete gradske EU info punktove na Zelenicama i Gradskoj tržnici i obilježe sa nama Dan Europe!

 

Stručne suradnice u Gradu Labinu Vesna Blažina Hatić i Mirela Faraguna predstavile su detaljnije program Dana Europe. Program u sklopu kojeg se održavaju edukativne radionice putem kojih će se predstaviti postojeći i novi instrumenti potpora i prilika uz primjere dobre prakse, debate, ali i vrlo praktične metode unaprjeđenja efikasnosti i uspjeha i konkretne projekte, predstaviti će brojni uvaženi predavači iz  Istarske regionalne agencije (IDA) Pula, Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) Pula, HGK - Županijske komore Pula, tvrtke EU projekti, Udruge SMART iz Rijeke, Zaklade za razvoj civilnog društva Pula, Udruge za mlade Alfa Albona.

 

Prvoga dana obilježavanja Dana Europe, u jutarnjim satima volonteri iz Gradske uprave Grada Labina i udruge za mlade Alfa Albona, dijelit će letke i informativne brošure o mogućnostima financiranja iz EU fondova i Europskoj uniji općenito na info punktovi na Zelenicama i Gradskoj tržnici. Informativni materijali prilagođeni su za sve generacije građana, a ustupila ih je Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Hrvatske, Istarska županija i Istarska razvojna agencija (IDA).

 

U popodnevnim satima u Velikoj vijećnici Grada Labina predstavnice Udruge SMART iz Rijeke, Zvijezdana Schulz Vugrin, izvršna direktorica i Gordana Forčić predstavit će otvorene natječaje za organizacije civilnog društva i prilike nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Inače, SMART je vrlo cijenjena neprofitna, nevladina trenerska udruga za razvoj civilnog društva, organizira i provodi edukacijske radionice, pruža tehničku pomoć i konzultacije, prikuplja i dijeli informacije neprofitnim organizacijama, neformalnim grupama i pojedincima. Predavanje je zanimljivo za predstavnike udruga, zaklada, neprofitnih organizacija, mreža, fondacija i ostale organizacije civilnog društva i sve zainteresirane građane.

 

Drugog dana obilježavanja u jutarnjim satima predstavnici iz Zaklade za razvoj civilnog društva iz Pule u Srednjoj školi Mate Blažine održat će debatu i kviz na temu Europske unije za učenike povijesno-debatne grupe srednje škole, a nakon toga će volonteri iz Udruge Alfa Albona Dagmara Jabkonska iz Poljske i David Nacher iz Španjolske predstaviti svoja iskustva u provođenju europskih projekata i Europskoj uniji općenito i mogućnostima međunarodne razmjene. U popodnevnim satima sadržajan program za obrtnike, male i srednje poduzetnike obuhvatit će temu „Usluge HGK za poduzetnike kroz projekte Europska poduzetnička mreža i Erasmus za poduzetnike početnike“. Od ove godine, Republika Hrvatska kao korisnica CIP programa, može po prvi puta sudjelovati u programu Erasmus za poduzetnike početnike kroz međunarodnu razmjenu s poduzetnicima iz drugih europskih zemalja. Europska poduzetnička mreža Hrvatske (EEN) je projekt kojeg sufinancira Europska komisija iz programa – CIP za konkurentnost i inovacije, a Hrvatska gospodarska komora je također koordinator hrvatskog konzorcija.

 

Regionalne razvojne agencije kao podrška malim i srednjim poduzećima pri ulasku u EU tema je Istarske razvojne agencije (IDA) iz Pule a detalje će predstaviti Boris Sabatti direktor Istarske razvojne agencije. Cinzia Zubin, voditeljica ureda Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) Pula predstavit će Programe kreditiranja projekata kandidata IPARD programa. Ariana Vela iz EU projekata iz Zagreba, koja je nedavno u Labinu predstavljala program Poduzetnički impuls, u dvosatnom predavanju dati će pregled otvorenih natječaja za obrtnike i poduzetnike (IPA IV, IPARD: Mjera 302, Mjera 101 i Mjera103, Programi Unije) te pregled programa na raspolaganju za period od 2014.-2020. godine (Strukturni fondovi, Kohezijski fond, Programi Unije). Konferencija za poduzetnike je namijenjena kako postojećim poduzetnicima, tako i onima koji to žele postati, budući da će se tijekom konferencije predstaviti sustav uspješnih poduzetničkih mreža i nove mogućnosti za poduzetnike početnike. Seminar 8. i 9. svibnja je besplatan za sve sudionike.

 

Pozivamo građane da se aktivno uključe u obilježavanje Dana Europe 2013!

 

Dan Europe - poziv.pdf127.57 KB
Program Dan Europe - 8. i 9. svibanj 2013.pdf202.65 KB
Prijavnica.doc167.5 KB

demetlika dan europe eu