Predstavljen portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj

Predstavljen portal Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj

7.6.2014. // Labin.com // Objavljeno u kategoriji Ekologija

Agencija za zaštitu okoliša (AZO) zajedno s Državnim hidrometeorološki zavodom (DHMZ) 5. lipnja je predstavila i pustila u rad novi internetski portal "Kvaliteta zraka u Republici Hrvatskoj" na kojem se mogu dobiti aktualni podaci o kvaliteti zraka i koncentracijama onečišćujućih tvari u zraku.Portal, pokrenut u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, može se posjetiti preko stranica AZO-a na kojoj je link koji direktno vodi na portal, a na njemu se kvaliteta zraka po prvi puta prikazuje korištenjem jedinstvenog europskog indeksa. Njegova svrha je približiti javnosti praćenje kvalitete zraka na lako razumljiv način te usklađivanje s novim zakonskim regulativama i naputcima Europske komisije, istaknuto je na predstavljanju.

Neven Voća, ravnatelj Agencije za zaštitu okoliša, naglasio je da sličan sustav praćenja kvaliteta zraka ima samo još deset zemalja članica Europske unije. Dodao je da podaci s tog portala omogučuju javnosti jednostavan, lako čitljiv i ažuran uvid u kvalitetu zraka u Hrvatskoj.

Podsjetio je da je Svjetski dan zaštite okoliša već 40-tak godina jedan od najjačih mehanizama kojima Ujedinjeni narodi podižu svijest o nužnosti uvrštavanja zaštite okoliša među goruće probleme današnjice. Ovogodišnji dan zaštite okoliša ove godine odvija se pod krilaticom "podignite glas a ne razinu mora", a što je poziv na konkretnu akciju svima, poručio je.

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Čačić izrazio je zahvalnost pokretanjem ovog portala i naglasio dobru i partnersku suradnju između AZO-a i DHMZ-a. Istaknuo je kako su klimatske promjene u Europi i svijet jedan od najvećih izazova naglasivši da će se te promjene sve više osjećati i u Hrvatskoj. [H]

 

Izvor

 

 

kakvoća zraka onečišćenje zrak mjerenje kvaliteta zraka